Háború: az eddigi legsúlyosabb harcok a Donyeckben

Hírek2022. nov. 18.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 267-dik napján:

- A donyecki régió a háború eddigi legsúlyosabb harcait élte át. Az orosz erőket megerősítették a Herszon városból kivont csapatok. Az inváziós sereg tüzérséggel lőtte többek között Bahmut és a közeli Soledar városát is – közölte az ukrán hadsereg.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az Ukrajnát kedden elért rakétazápor valószínűleg a legnagyobb szabású csapás volt, amelyet Moszkva egy nap alatt hajtott végre az invázió első hete óta.

- Oroszország csütörtök reggel újabb rakéta-, drón- és rakétacsapásokat mért Ukrajnára. Megint az ország energiarendszerét támadták.

Mintegy 10 millió ember maradt áram nélkül – mondta Volodimir Zelenszkij elnök csütörtök esti videóbeszédében. A hatóságok egyes helyeken kényszer-sürgősségi áramszünetet rendeltek el.

Az ukrán hatóságok azt mondták, hogy országszerte dolgoznak az áramellátás helyreállításán.

- Csütörtökön négy hónappal meghosszabbították azt a nemzetközi megállapodást, amelynek célja az ukrán gabonaexport biztosítása és a globális élelmiszerhiány enyhítése volt.

- A visszafoglalt területeken az orosz erők távozása után ukrán nyomozók 63 holttestet tártak fel, amelyeken kínzás nyomai voltak láthatók – állítja Ukrajna belügyminisztere. Oroszország tagadja, hogy csapatai civileket céloztak volna meg, vagy atrocitásokat követtek volna el.  

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok semmit sem látott eddig, ami ellentmondana Lengyelország előzetes értékelésének, amely szerint az ukrán légvédelem okolható a lengyel rakétaincidensért, amely miatt két ember meghalt. Joe Biden amerikai elnök vitatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megjegyzését, miszerint a kedden Lengyelországban leszállt rakéták nem ukrán eredetűek, és azt mondta, hogy a bizonyítékok nem ezt sugallják.

- Az ukrán erők a keleti luhanszki régió területének mintegy 1 százalékát ellenőrzik, a terület orosz-barát vezetője szerint.

- A török ​​elnök, Recep Tayyip Erdoğan kijelentette, hogy szerinte sem Oroszország, sem az Egyesült Államok nem tervez atomfegyvert bevetni. Erdoğan megjegyzései azután hangzottak el, hogy a CIA igazgatója, William Burns és Szergej Nariskin, az orosz hírszerzés vezetője a héten találkoztak Ankarában. 

- November 29. és december 6. között Kairóban tartják meg a hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai kétoldalú egyeztető bizottság ülését - közölte csütörtökön Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.