Az orosz haderő sikereket ért el Donyeck megyében

Hírek2022. okt. 7.MTI

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Harkiv megyében, Kupjanszk felől két megerősített ukrán zászlóalj sikertelen támadási kísérletet tett Persotravenszke, Kiszlivka, Tabaivka, Beresztove felé, elveszítve több mint 80 katonát, öt harckocsit, négy gyalogsági harcjárművet, tíz gépjárművet, valamint egy német gyártmányú, precíziós lőszerrel ellátott önjáró löveget.

Beszámolója szerint a donyecki régióbeli Limannál az orosz erők meghiúsították ukrán egységek átkelését a Zserebec folyón, és több mint 30 ukrán katona elesett ott, két gyalogsági harcjármű, öt páncélozott jármű és öt kisteherautó pedig üzemképtelenné vált. Mint mondta, az ukrán offenzíváknak ebben az irányban véget vetettek. Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője azt mondta, hogy Liman környékére orosz erősítések érkeznek, és a helyzet "stabilizálódik".A szóvivő közölte, hogy Mikolajiv-Krivij Rih felől öt, külföldi "zsoldosok" által támogatott taktikai zászlóaljcsoport kísérelt meg támadást Herszon megyében Pjatihatki, Szadok, Iscsenko és Bezimenne felé, Mikolajiv megyében pedig Ternovi Podi irányába. Az ukrán erőket visszaszorítottak eredeti hadállásaikba, aminek során a 60. lövészdandár egyik taktikai századcsoportját szétverték.

A tábornok szerint az ukrán erők vesztesége Mikolajiv-Krivij Rih irányban egy nap alatt több mint 300 katona, hét harckocsi, 13 páncélozott harcjármű és 17 egyéb jármű volt.Az orosz légierő precíziós csapásai a donyecki régióban Sziverszk és Szlovjansk, illetve Kudjumovka környékén az ukrán 25. ejtőernyős, a 79. ejtőernyős roham- és a 30. gépesített dandár több mint 100 katonáját ölték meg, és 12 haditechnikai eszközét pusztították el.

A Hmelnyickij megyei Sepetivkában orosz levegő-föld rakéták megsemmisítettek egy üzemet, amelyben rakéta- és tüzérségi fegyvereket javítottak.

Az orosz harcászati légeirő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők hat ukrán vezetésipontot, 53 tüzérségi egységet, valamint 162 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott, megsemmisítve egyebek között az ukrán 56. gépesített dandár két lőszer- valamint rakéta- és tüzérségi fegyverraktárát Zaporizzsja város közelében.

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán Mi-8-as helikoptert, négy drónt, valamint HIMARS és Vilha sorozatvetők 21 lövedékét és négy radarelkerülő rakétát.Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 315 repülőgépet, 158 helikoptert, 2164 drónt, 379 légvédelmi rakétarendszert, 5448 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 862 rakétasorozatvetőt, 3453 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 6360 speciális katonai járművet veszítettek.

Herszon megyében legkevesebb öt civil életét vesztette, öt pedig megsebesült, amikor HIMARS sorozatvető rakéták eltaláltak egy autóbuszt az Inhulec folyó hídján, Darjivkánál. Az objektumra a helyi polgári védelem szerint négy rakétát lőttek ki.

Kirill Sztremuszov, Herszon megye Moszkva által kinevezett közigazgatásának második embere terrorcselekménynek minősítette a darjivkai támadást, és az hangoztatta, hogy a HIMARS-csapsásokat voltaképpen az amerikaiak hajtják végre. Sztremuszov egy szemtanúra hivatkozva azt állította, hogy az ukrán fél által visszafoglalt egyik településen, Velika Olekszandrivkában fegyveresek agyonlőttek 16 civilt.

A tisztségviselő azt mondta, hogy a községet külföldi "zsoldosok" tartják ellenőrzésük alatt.