Háború: hatalmas pusztítást végeztek az oroszok

Hírek2022. nov. 15.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 264-dik napján:

- Az orosz csapatok az összes kritikus infrastruktúrát lerombolták Herszonban – mondta el Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij.

„Nincs áram, nincs kommunikáció, nincs internet, nincs televízió…”

Az a létesítmény, amely a Herszon régió teljes jobb partjának és Mikolajiv régió jelentős részének az áramellátását biztosította, gyakorlatilag megsemmisült – mondta Volodimir Kudrickij, az Ukrenergo vezetője.

- Zelenszkij hétfőn látogatást tett Herszonban. Az elnök szerint a déli város visszafoglalása a háború végének kezdetét jelenti. „Megyünk előre. Készen állunk a békére, a békére egész országunk számára” – mondta.

- Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az orosz csapatok viszonylag rendezett kivonulást hajtottak végre Herszon városából – mondta hétfőn egy magas rangú amerikai katonai tisztviselő. 

- Az ENSZ felszólította Oroszországot, hogy fizessen jóvátételt Ukrajnának. 

- Az amerikai elnök, Joe Biden és a kínai államfő, Hszi Csin-ping újfent egyetértettek abban, hogy „soha nem szabad nukleáris háborút vívni” – közölte a Fehér Ház. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök a nukleáris fenyegetések „felelőtlenségét” is hangsúlyozta, és utalt rá, hogy Kína kényelmetlenül érzi magát Oroszország nukleáris retorikájával kapcsolatban – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.

Zelenszkij üdvözölte az Egyesült Államok és Kína nyilatkozatait. 

- Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője elárulta: az Unió és a tagállamok eddig összesen legalább 8 milliárd euró értékben biztosítottak fegyvereket és katonai felszerelést Ukrajnának. Borrell szerint az EU soha nem számított arra, hogy az Oroszország elleni szankciók meg tudják állítani az ukrajnai háborút.

- Az Oroszország ellen meghozott energiaszankciók olyan fegyverek, amelyek fordítva "sültek el", ezt a hibát pedig ki kell javítania az Európai Bizottságnak - mondta a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kocsis Máté.

- Az oroszok három Luhanszk megyei település, Kreminna, Szeverodoneck és Rubizsne teljes lakosságát ki akarják telepíteni - közölte az ukrán vezérkar.

- A New York Times beszámolója szerint a CIA igazgatója hétfőn orosz hivatali partnerével találkozott Törökországban, és arra intette Oroszországot, hogy tartózkodjon a nukleáris fegyverek bevetésétől Ukrajnában.