Háború: az európai energiaárak megint drámaian nőhetnek

Hírek2024. ápr. 15.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 781-dik napján:

- Az európai energiaárak drámaian emelkedni fognak, ha az ukrán energetikai infrastruktúra orosz pusztítása változatlanul folytatódik - mondta Andrij Koboljev, az ukrán Naftogaz volt vezetője a Guardiannek.

Oroszország globális energiaháborút próbál vívni, és Ukrajna ennek a háborúnak a része. Ha a piacok úgy érzékelik, hogy Oroszország megnyeri ezt a háborút... akkor az árak világszerte megugranak.

A múlt héten egy hatalmas rakéta- és dróntámadás-sorozat megsemmisítette Ukrajna egyik legnagyobb erőművét, és több másikat megrongált. Koboljev a Guardian diplomáciai szerkesztőjének, Patrick Wintournak nyilatkozott: "Először is, azonnal biztosítani kell a légvédelmi alkatrészek és lőszerek behozatalát. Másodszor, ki kell fejleszteni egy új, elosztott és védett energiatermelő rendszert az ország egész területén, amely a megsemmisült áramtermelés helyébe fog lépni."

- Az Ukrajnát ért orosz támadások szolgáltak modellként Irán hétvégi, Izrael elleni drón- és rakétatámadásához - értékelte a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Viszont Izraellel ellentétben Ukrajna nem tud vadászgépeket használni a nagyszámú orosz drón és cirkálórakéta lelövésére - írja az ISW. "Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég megjegyezte, hogy Kijev valószínűleg az F-16-osokat, amelyeket Ukrajna a nyáron kap, ezekre a feladatokra fogja használni".

Az ISW szerint az ukrán légvédelem a közelmúltbeli nagy csapások során általában a ballisztikus rakéták 46%-át fogta el,

míg az Irán által kilőtt nagyjából 120 rakétából csak néhány jutott el Izraelig.

- Az orosz erők célja, hogy május 9-ig elfoglalják Chasiv Yar városát - közölte Olekszandr Szirszkij vezérezredes, Ukrajna főparancsnoka. Szirszkij elmondta, hogy Moszkva erre a városra összpontosítja erőfeszítéseit, mielőtt Kramatorszk városa felé haladna. A donyecki területen található Chasiv Yar 5-10 kilométerre fekszik Bahmuttól, amelyet az orosz erők 2023 májusában foglaltak el.

- Rob Lee, a philadelphiai Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa az X-en azt mondta, hogy Chasiv Yar valószínűleg fontos csatának fog bizonyulni.

"Chasiv Yar védhető magaslaton fekszik. Ha Oroszország elfoglalja a [várost], akkor potenciálisan növelhetik az előrenyomulás ütemét mélyebben a Donyeck felé egy várható nyári offenzíva részeként. Az orosz erőknek még át kell kelniük a csatornán, hogy bevegyék a [várost],

de mostanra már elérték a csatornát a településtől délkeletre. Az azonnali fokozott lőszerszállítások kritikusnak bizonyulhatnak".

- Egy lezuhant orosz rakéta szilánkjai zuhantak vasárnap egy településre a közép-ukrajnai Dnyipro város külterületén, 12 ember megsérült - közölte a régió kormányzója. Szerhij Liszak elmondta, hogy az orosz erők 11 támadásban tüzérséget vetettek be Nikopol városa ellen, amely gyakori célpont az oroszok kezén lévő zaporizzsjai atomerőmű közelében.

- A donyecki területen, amely Oroszország kelet-ukrajnai lassú előrenyomulásának középpontja, Vadim Filascskin kormányzó elmondta, hogy egy légibomba csapódott be egy ötemeletes lakóházba Ocseretyne városában, egy ember meghalt, kettő pedig megsebesült.

Szombaton három ember halálát jelentették a térségben.

- Volodimir Zelenszkij vasárnap esti beszédében közölte az ukránokkal: "Egy ilyen forró háborúban a fronton mindig nehéz a helyzet. De ezekben a napokban - és különösen a donyecki fronton - egyre nehezebb". Az ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország nagy offenzívára készülhet késő tavasszal vagy nyáron.

Zelenszkij elítélte Irán Izrael elleni drón- és rakétatámadását, és azt mondta, hogy Ukrajnának szüksége van szövetségesei segítségére, hogy a levegőből érkező fenyegetéseket elhárítsa. Zelenszkij ismét felszólította az amerikai kongresszust, hogy hagyjon jóvá további katonai segélyeket.