Háború: az orosz csapatok előretörtek keleten

Hírek5 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 961-dik napján:

- Oroszország pénteken közölte, hogy erői elfoglalták a kelet-ukrajnai Zhelanne Druge és Osztrovszkij falvakat. Utóbbi a Kurakhove víztározó keleti partján fekszik egy olyan területen, ahol az ukrán hadsereg szerint intenzív harcok folynak.

- Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy az Oroszországgal folytatott háború jövőre véget ér. Olaf Scholz német kancellárral beszélgetve az ukrán vezető megköszönte Németország támogatását, és azt mondta, „nagyon fontos számunkra, hogy ez a támogatás jövőre se csökkenjen”. Scholz ígéretet tett arra, hogy Németország 2025-ben 4 milliárd euró értékű segélyt fog küldeni,

és fogadkozott, hogy „nem fogunk engedni az Ukrajnának nyújtott támogatásból”.

- Egy orosz bíróság elrendelte a CNN újságírójának, Nick Paton Walshnak a letartóztatását, amiért az ukránok által ellenőrzött területről tudósított az oroszországi Kurszk régióban. Moszkva több büntetőeljárást indított olyan nyugati újságírók ellen, akik Kijev augusztusi meglepetésszerű bevonulása után a kurszki régióból készítettek tudósításokat, a határ illegális átlépésével vádolva őket.

- Ukrajna közölte, hogy vizsgálatot folytat egy ukrán újságíró orosz fogságban bekövetkezett halálának ügyében, akinek első kézből származó tudósításai bepillantást engedtek az orosz megszállás alatti életbe az invázió elején. A 27 éves Viktoria Roshchyna 2023 augusztusában tűnt el, miután riportútra indult a megszállt Kelet-Ukrajnába, és Oroszország áprilisban elismerte, hogy fogva tartják.

Az ukrán emberi jogi ombudsman csütörtökön megerősítette a nő halálát.

- Egy orosz tankgyárban dolgozó nőt hazaárulásért 12 és fél év büntetőtelepre ítéltek, mert katonai információkat adott el Ukrajnának.

- Finn tisztviselők közölték, hogy a rendőrség azzal gyanúsít egy orosz állampolgárt, hogy 2014-ben háborús bűncselekményeket követett el Ukrajnában, és várhatóan még a hónap vége előtt vádat emelnek ellene. Vojiszlav Torden - az orosz szélsőjobboldali, neonáci félkatonai Rusics csoport egyik parancsnoka - 2023 júliusában került őrizetbe a helsinki repülőtéren.

A finn nemzeti nyomozóiroda pénteken közölte, hogy befejezte a 2014-re visszanyúló nyomozást, és Tordent több háborús bűncselekménnyel gyanúsítják.