Háború: az orosz hadsereget alaposan felduzzasztják

Hírek2023. jan. 18.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 328-dik napján:

- A nyugati országok „proxy háborújával” indokolta kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt, hogy Oroszország 2026-ra a tervek szerint másfél millióra növeli a fegyveres erők személyi állományának létszámát.

A védelmi miniszter szerdán bejelentette: Oroszországban két új katonai körzet jelenik meg, a moszkvai és leningrádi. A miniszter elmondása szerint önálló hadseregcsoportokat fognak létrehozni "az Oroszországi Föderáció új alanyai" - az Ukrajnától elcsatolt régiók - illetve új hadtestet állítanak fel a Finnországgal határos Karéliában.

- Romániától tavaly 12 368 külföldi állampolgár kért menedékjogot, a legtöbben, 4398-an Ukrajnából érkeztek - közölte kedden a román bevándorlási hivatal.

- Hollandia csatlakozik az Egyesült Államokhoz és Németországhoz azzal, hogy Patriot rakétákat küldenek Ukrajnának. Joe Biden amerikai elnök megköszönte a holland államfőnek azt hogy „nagyon határozottan” támogatják Ukrajnát.

- Az Egyesült Királyság külügyminisztere, James Cleverly szerint azért is küldenek Challenger tankokat Ukrajnába, mert ezzel is sürgetik a háború gyors lezárását.

- Finnország kész támogatni Ukrajnát „ameddig csak szükséges” – mondta Sanna Marin miniszterelnök.

- Törvényjavaslatban kezdeményezte kedden Vlagyimir Putyin elnök az orosz parlament alsóházánál az Oroszország és az Európa Tanács (ET) közötti nemzetközi megállapodások, köztük az ET alapokmánya, valamint a terrorizmus visszaszorításáról és az emberi jogok védelméről szóló európai egyezmények felmondását.

- A világ és benne az Európai Unió tavaly február 24. óta a történelem új szakaszát éli, Ukrajna orosz megtámadása az évszázad legfontosabb eseménye - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

- Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden Lengyelországban találkozott Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével. Zaluzsnij a Facebookon közölte, hogy ez volt az első személyes találkozójuk. Mint írta, köszönetet mondott Milley tábornoknak az Egyesült Államok és szövetségesei által az országának nyújtott "megingathatatlan támogatásért és segítségért".

"Felvázoltam továbbá az ukrán fegyveres erők sürgető szükségleteit, amelyek kielégítése felgyorsítja győzelmünket" - tette hozzá az ukrán főparancsnok.

- Az orosz vállalatok egy részénél 2023 végéig nem kell majd figyelembe venni a "barátságtalan" országokból származó társtulajdonosok szavazatát a vállalati döntések meghozatalakor, Vlagyimir Putyin orosz elnök vonatkozó rendelete kedden jelent meg a jogi információk hivatalos internetes közlönyében.

- A korábbi kapcsolatfelvétel érdemi volt, ezért lehetséges egy újabb találkozó William Burnsszel, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatójával - közölte Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója.

- Akadálytalanul kihajózott a horvát kikötőből és Törökországba távozott Oroszország egyik leggazdagabb emberének, Aliser Uszmanovnak a horvát hatóságok által lefoglalt luxusjachtja - írta a Jutarnji List című horvát napilap kedden.

Andrej Plenkovic kormányfő és Oleg Butkovic tengerészeti miniszter vizsgálatot és felelősségre vonást ígért az ügyben.

- A Donyeck melletti Verhne Vodjane község teljes területének és Marjinka város összes magasabb épületének elfoglalásáról, valamint a Szoledarhoz közeli Szil vasútállomás bevételéről tett bejelentést médianyilatkozataiban kedden Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától elcsatolt Donyecki Népköztársaság Moszkva által megbízott vezetője. Pusilin szerint a Wagner zsoldoscsoport a szili vasútállomás elfoglalásával elvágta a logisztikai összeköttetést az ukrán ellenőrzés alatt álló Sziverszk és Bahmut között.

- Az Európai Bizottság folyósította Ukrajnának a 18 milliárd eurós makroszintű pénzügyi segélycsomag első hárommilliárd eurós részletét.

- A kelet-nyugati együttműködés elnehezülése a lehető legrosszabb hír Közép-Európának, a geopolitikai blokkok közötti konfrontációnak ugyanis mindig a két tömb határán fekvő államok a vesztesei - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.