Nagy a nyomás Fehéroroszországon, hogy lépjen be a háborúba

Hírek2023. jan. 9.MTI/Sz.A.

Fontos közös hadgyakorlatot tartott Fehéroroszszág és Oroszország a hétvégén. Az ukrán miniszterelnök szerint Ukrajna lett Európa legnagyobb aknamezője.

- Folytatódtak a harcok a kelet-ukrajnai Bahmut környékén, ahol az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat, és tartják állásaikat - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap késő esti videójában - számol be napi haditudósításában a The Guardian.

- Az orosz haderő 600 ukrán katonát ölt meg megtorló csapásként Kramatorszk városánál, ezt azonban tegnap cáfolta a kijevi hadvezetés.

- Zelenszjuk szerint az oroszok rúgták fel az egyoldalóan meghirdetett, az ortodox karácsony idejére meghirdetett 36 órás tűzszünetet, és több ukrán várost - így Bahmutot és Kramatorszkot is - is rakétákkal támadtak.

- Fehéroroszország és Oroszország kiterjesztett hadgyakorlatot tartott a hétvégén, és egyre nagyobb a moszkvai nyomás, hogy nyugati szomszédja is hadviselő félként lépjen be a háborúba.

- Újabb fogolycserét hajtott végre Ukrajna és Oroszország, amelynek köszönhetően ötven ukrán katona térhetett haza - közölte Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője vasárnap a Telegramon - írja az MTI. A tisztségviselő hozzátette, hogy a kiszabadított ukrán katonák között 33 tiszt van. Kijev azt nem közölte, hogy cserébe hány katonát adtak vissza az orosz félnek.

Térképen az orosz ukrán háború

- Közben az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs igazgatósága beszámolt arról, hogy az ukrán erők eltalálták az orvostudományi egyetem kollégiumát a Luhanszk megyei Rubizsne településen, a támadásban az előzetes információk szerint legkevesebb 14 mozgósított orosz katona vesztette életét. A sérültek számát még pontosítják - tette hozzá a hadsereg igazgatósága.

- Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek adott nyilatkozatában - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett - kijelentette, hogy Oroszország létrehozta Ukrajnában a világ legnagyobb aknamezőjét. A kormányfő szavai szerint az orosz agresszió miatt 250 ezer négyzetkilométeres aknamező alakult ki az országban.

- Az ukrán vezérkar esti helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz nemzeti gárda fegyveresei agyonlőttek hat orosz katonát, akik megadni készültek magukat az ukrán hadseregnek. A közlemény szerint az eset a Zaporizzsja megyei Csisztopillja településnél történt még december 5-én.