Sok élelmiszer olcsóbb a lengyeleknél: van, ahol 30-40 százalék a különbség

Elemzések2023. jan. 18.Sz.A.

A hivatalos statisztika ugyan 40 százalék körüli élelmiszer-drágulást mutat, a mindennapokban az áremelkedés azonban ennél is nagyobbnak tűnik. A hazai élelmiszerárakat vetettük össze a lengyel árakkal, és sokkal nagyobb különbséget találtunk, mint azt a statisztikák indokolnák. Az ok elsősorban a hazai ágazat alacsonyabb versenyképességében rejlik.

Bár a múlt év második felében Lengyelországban is emelkedésnek indultak az élelmiszerárak, ott még mindig sokkal olcsóbban vásárolhatnak be a hétvégére a háziasszonyok, mint Magyarországon.

Az alacsonyabb lengyel árakat csak részben megmagyarázza, hogy ott nulla százalékos az alapvető élelmiszerek áfája, de nálunk is szép számmal vannak öt százalékos forgalmi adóval kapható élelmiszerek.

A lengyel forgalmi adó 23 százalék, szemben a hazai 27 százalékkal, de az általunk vizsgált élelmiszereknél olyan nagyok a különbségek, amit nem magyarázhatnak meg a forgalmi adóból adódó eltérések. Másrészt a forint gyengülése tavaly ugyan nagyobb volt, mint a lengyel zlotyié, de hazai előállítású élelmiszereknél ennek kisebb a jelentősége.

Ezért elsősorban versenyképességi és termelékenységi problémák, illetve az alacsonyabb ágazati verseny állhat a háttérben - ahogy erre a jegybank a legutóbbi inflációs jelentésében is rámutatott.

Vizsgálatunk során a magyar és lengyel Lidl január 12. és 14. közötti akciós újságjában szereplő nem akciós, hanem eredeti árakat vetettük össze. Nem minden esetben találtunk teljesen egyező termékeket. Ilyenkor a leginkább hasonló termékeket vettük figyelembe.

A magyar Lidlben a másfél százalékos tej litere 399 forintba kerül, Lengyelországban a fél százalékos tej minden literéért 271 forintot kell fizetni, vagyis itthon mintegy harmadával magasabb az ár.

A nálunk kapható edami sajt kilója 4316 forintba kerül, míg a lengyeleknél a gouda sajtért 2720 forintot számolnak fel, vagyis a különbség még nagyobb, mint a tej esetében. A különbség mintegy 37 százalék a lengyelek javára. 

(Az MNB kimutatása a lengyel trappista sajtot mutatta be példaként, amely itthon 25 százalékkal olcsóbb, vagyis a szállítási költséget is tartalmazza.)

Számunkra sokkal kedvezőbb az árak aránya a margarin esetén, de az is olcsóbb odaát. Nálunk 3116 forintot kell fizetni a vajat helyettesítő termékért, ezzel szemben a lengyeleknél 2973 forintért mérik kilóját, azaz alig öt százalék a különbség a két ár között.

Valamivel kedvezőtlenebb az eredmény, ha az itthon kapható páros kolbász 2897 forintos árát vetjük össze a kinti parasztkolbász 2425 forintjával, hiszen ebben az esetben a lengyel vásárlóknak kilónként kicsit több, mint 16 százalék az előnyük.A Magyarországon kapható alma-körte ital literjéért 240 forintot kérnek, ezzel szemben a lengyeleknek a narancs vagy citrom italból ugyanennyiért alig 125 forintot. Itt már tetemes a különbség, hiszen Lengyelországban 48 százalékkal olcsóbban jutnak az üdítőitalhoz, mint itthon. 

Végül az előrecsomagolt kínai zöldségkeverék a csúcstartó, hiszen amíg nálunk kilója 1999 forintba kerül, odakint még feleannyiba sem, hiszen mindössze 962 forintot kérnek érte. Vagyis Lengyelországban 52 százalékkal kell kevesebbet fizetni ugyanazért a termékért, mint nálunk.

Az összehasonlításból világosan látható, hogy igen jelentősek a különbségek. Szakértők ezt leginkább azzal magyarázzák, hogy a hazai mezőgazdaság termelékenysége még elmarad a vezető európai országokétól, de még a középmezőnybe tartozó lengyeltől is.