Háború: az orosz katonák gyakran megtagadják a támadásra adott parancsot

Hírek2023. feb. 14.D.J./MTI

Ez történt a háború 355-dik napján:

- Az ukrán vezérkar hétfő esti helyzetjelentésében azt írta: értesülései szerint Donyeck megyében a közelmúltban mozgósított orosz katonák gyakran megtagadják a támadásra adott parancsot. Emiatt gyakorlóterekre küldik őket, ahol további kéthetes kiképzést kapnak, majd támadóalakulatokat hoznak létre belőlük a stratégiai fontosságú Avgyijivka település elleni hadműveletekre.

Az orosz megszállás alatti Luhanszk városban a nagyszámú sebesült katonát a helyi szülészeti kórházban látják el.

- Biztosnak nevezte az orosz győzelmet az ukrajnai háborúban Vlagyimir Putyin elnök és Gennagyij Zjuganov, a legnagyobb parlamenti ellenzéki párt, a kommunisták vezetője a Novo Ogarjovo-i államfői rezidencián tartott hétfői tanácskozásukon.

- Volodimir Zelenszkij elnök köszönetet mondott az ukrán katonáknak, amiért „megakadályozták, hogy a megszállók bekerítsék Bahmutot”.

- Az orosz fegyverszállítások Indiába 13 milliárd dollár értékűek voltak az elmúlt öt évben, és India most további 12 milliárd dollár értékben adott le fegyverrendelést – állítja az orosz média.

- Ukrajna győzelme nemcsak területeinek felszabadítását jelenti, hanem olyan feltételek megteremtését is, az ukrán fegyveres erők olyan szintű megerősítését, hogy Oroszországnak soha többé ne legyen lehetősége megtámadni Ukrajnát - jelentette ki Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka.

- Az Ukrajnának átadandó Leopard 2 típusú harckocsikkal gyakorolnak a nyugat-lengyelországi Swietoszówban ukrán katonák. Hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök és Mariusz Blaszczak kormányfőhelyettes, nemzetvédelmi miniszter ellátogattak a kiképzés helyszínére.

- A német hadsereg (Bundeswehr) megkezdte az orosz támadás ellen védekező ukrán erők támogatását szolgáló új kiképzési programját, amelyben a Leopard 2 típusú harckocsik használatát oktatják - jelentették be hétfőn Berlinben. A német gyártmányú Leopard 2 használatát alapesetben több évig oktatják a Bundeswehrnél.

Az ukrán katonáknak rövidített, 6-8 hetes tanfolyamot szerveztek, amelyen az alapismereteket adják át.

- Az amerikai hírszerző szolgálatok idén januárban mintegy hatvan harcost toboroztak Szíriában, hogy Oroszországba vagy más FÁK-országokba küldjék őket terrortámadások végrehajtására - közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat.

- Az észak-atlanti katonai szövetség a kimerülőfélben lévő lőszerkészletek növelését tervezi annak érdekében, hogy segíteni tudja Ukrajnát területe és a lakosság védelmében az Oroszország indította háborúban - jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben.

- Annak ellenére, hogy a munkahét elején általában nő az áramfogyasztás Ukrajnában, a rendelkezésre álló kapacitás most elegendő a fogyasztási igények fedezésére, így nincs hiány - számolt be róla hétfőn az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat.