Háború: az orosz rakétazáporral szemben tehetetlenek az ukránok

Hírek2023. ápr. 5.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 405-dik napján:

- Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője arról beszélt a tévéműsorban, hogy az orosz erők változatlanul napi szinten tíz-tizenöt, legfeljebb húsz irányított légibombát lőnek ki a frontvonalra és a front menti területekre.

Hozzátette, hogy olyan lövedékeket indítanak Szu-35 és Szu-34-es gépekről, amelyek akár hetven kilométert is képesek repülni, és komoly fenyegetést jelentenek. Elismerte, hogy az ukrán légierőnek nincsenek eszközei, amelyekkel hatékonyan reagálhatna ezekre a támadásokra.

- A NATO erősebb Finnországgal a soraiban, míg Finnország erősebb és nagyobb biztonságban van a szövetség keretein belül - közölte az amerikai külügyminiszter.

- A NATO-szövetségesek továbbra is elkötelezettek "a nyitott ajtók politikája mellett", Ukrajnát pedig arra bátorítják, hogy a nehéz időkben is folytassa a megkezdett reformokat - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

- Tokió határozott álláspontja, hogy sehol a világon nem tűrhető el az ukrajnai orosz agresszióhoz hasonló atrocitás - jelentette ki Hajasi Josimasza japán külügyminiszter.

- Két orosz Szu-35-ös vadászbombázó repülőgép kedd délután bombákat dobott az észak-ukrajnai Csernyihiv megye egyik településére, a támadásban egy helyi lakos megsérült - közölte az ukrán északi műveleti parancsnokság.

- A kormány semmilyen integrációs döntéshez nem járul hozzá a NATO-n belül Ukrajna vonatkozásában mindaddig, amíg vissza nem adják a kárpátaljai magyaroknak az őket egészen 2015-ig megillető jogokat - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Brüsszelben.

- Halált okozó, szervezett csoport által elkövetett terrorcselekmény címén vádat emeltek kedden Moszkvában Darja Trepova, a Szentpéterváron vasárnap elkövetett robbantásos merénylet gyanúsítottja ellen.

A merényletben életét vesztette Vladlen Tatarszkij haditudósító, további negyven ember pedig megsebesült.

- Izrael továbbra is kiáll Ukrajna mellett, és folytatni fogja a humanitárius segítségnyújtást az ukrán népnek - jelentette ki Eli Kohen izraeli külügyminiszter.

- Szerhij Cserevatij, az ukrán keleti fegyveres erők szóvivője kedden egy tévéműsorban elismerte, hogy a Wagner orosz zsoldoscsoport valóban kitűzött egy orosz zászlót a Donyeck megyei Bahmutban a városházára, a hivatali épület azonban szavai szerint már régóta megsemmisült.

- Olekszij Dmitraskovszkij, a délkelet-ukrajnai védelmi erők sajtóközpontjának képviselője kijelentette, hogy az orosz csapatoknak nincs logisztikájuk ahhoz, hogy a teljes arcvonalon harci műveleteket hajtsanak végre, ezért nem támadnak az utóbbi időben a Zaporizzsja megyei frontszakaszon.

- Az Ukrajna ellen háborúzó Oroszországnak fel kell hagynia a megtámadott ország mezőgazdasági területeinek aknásításával - közölte kedden Annalena Baerbock német külügyminiszter.

- A fehérorosz légierő képessé vált nukleáris robbanótöltetek bevetésére - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedden, az orosz fegyveres erők parancsnoki értekezletén.

- Tucatnyi dróntámadást hárított el az ukrán légvédelem keddre virradóra - közölte az ukrán hadsereg.

- Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Kínába érkezett, hogy „helyreállítsák” a kapcsolatokat Pekinggel.

- Alekszandr Lukasenko, Fehéroroszország vezetője szerdán Moszkvába utazik, hogy kétnapos megbeszélést tartson Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.