Háború: az oroszok bekeríthetnek egy kulcsfontosságú ukrán várost

Hírek2022. nov. 29.D.J./MTI

Ez történt a háború 278-dik napján:

- Gyenyisz Pusilin, az Oroszország által elcsatolt Donyecki Népköztársaság vezetője kijelentette, hogy az orosz csapatok és a Wagner zsoldoscsoport erői közel kerültek Bahmut város "operatív bekerítéséhez".

- A kulcsfontosságú kelet-ukrajnai Bahmut város körüli harcok véres összecsapásokba torkolltak. Naponta több száz halottról és sebesültről érkeznek a hírek. Oroszország az elmúlt hetekben friss alakulatokat telepített a térségbe. A moszkvai beszámolókkal ellentétben a Guardian azt állítja: az utóbbi időben sem az orosz, sem az ukrán erők nem értek el jelentős áttörést.

- Ukrajna hadserege szerint a nemrég felszabadult Herszon lakossági infrastruktúráját az orosz erők folyamatos ágyútámadásokkal veszik célba.

- A DTEK, Ukrajna legnagyobb magán-áramtermelője bejelentette, hogy 60 százalékkal csökkentené Kijev áramellátását. A nemzeti hálózatüzemeltető, az Ukrenergo hétfőn közölte, hogy országszerte kénytelen volt újraindítani a rendszeres vészhelyzeti áramszüneteket, mivel az energetikai infrastruktúra továbbra is kritikus állapotban van.

- Az ukrán főügyészség szerint 329 gyermeket tartanak eltűntnek Ukrajnában, 12 034-et pedig Oroszországba toloncoltak ki a megszállók.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn Mark Rutte holland miniszterelnökkel elsősorban a két ország védelmi együttműködéséről és Ukrajna katonai célú támogatásáról.

"Örömmel hallottam, hogy Ukrajna támogatása jövőre növekedni fog. Megbeszéltük az általam felvázolt béketerv végrehajtásának és Ukrajna energiatakarékos technológiákra való átállásának lehetőségeit is" - írta Zelenszkij a Twitteren.

- Oroszország kezdeményezésére elhalasztották a stratégiai fegyverzetcsökkentésről megkötött Új START szerződéssel kapcsolatban folytatandó orosz-amerikai konzultációkat, amelyeket november 29. és december 6. között tartottak volna meg Kairóban.

- A vatikáni diplomácia a békét és a felek közötti párbeszédet keresi az Oroszország indította ukrajnai háborúban, és kész a közvetítésre Ferenc pápa szavai szerint.

- A lengyel belbiztonságot és energetikát érintő orosz nyomásgyakorlást vizsgáló állami bizottság megalakításának tervét ismertette hétfői sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke és Mateusz Morawiecki kormányfő.

- Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporizzsjai atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

- Több mint 150 békés kijevi lakos, köztük négy gyermek vesztette életét Ukrajna orosz inváziójának februári kezdete óta - mondta el Vitalij Klicsko kijevi polgármester.

- Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint Ukrajnában eddig hozzávetőleg 87 900 orosz katona halt meg, vasárnap csaknem hatszázan.

- "A nemzetközi kereskedelem válságban van, Oroszország pedig új piacokra összpontosítja exportját és importját" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Moszkvában fogadta Kaszim-Zsomart Tokajev kazah államfőt.

- Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint Ukrajnában eddig hozzávetőleg 87 900 orosz katona halt meg, vasárnap csaknem hatszázan.

- Az orosz megszállás alatti Donyeckben nagy kiterjedésű tűz ütött ki. Az Ukrajinszka Pravda helyi lakosokra hivatkozva azt írta, hogy vélhetően egy kőolajtároló gyulladt ki.