Háború: Az oroszok erre nem számítottak - Váratlan csapást hajtottak végre az ukránok

Hírek2023. jan. 3.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 313-dik napján:

- Az ukrán védelmi erők szilveszterkor megtámadták az orosz katonák egyik bázisát a Donyeck megyei Makijivka településen, a célzott csapásban mintegy négyszáz orosz katona meghalt és háromszáz megsebesült - közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya a Telegrammon.

- Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a halálos áldozatok száma valójában 63 volt azután, hogy Ukrajna négy Himars rakétát lőtt ki Makijivkára.

Az egyesült államokbeli Planet Labs cég műholdfelvételei alapján Makijivkában azaz épület, amelyben állítólag az orosz csapatok tartózkodtak teljesen a földdel lett egyenlő.

- Több orosz dróntámadás is célba vette Ukrajna fővárosát és a környező területeket hétfőn kora reggel. Egy megsemmisült drón törmeléke Kijev északkeleti részére csapódott be, megsebesítve egy 19 éves férfit, akit később kórházba szállítottak – közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere. A település energetikai infrastrukturális létesítményei megsérültek, ami áram- és fűtéskimaradást okozott.

- Oroszország folyamatos dróntámadásokkal akarja kimeríteni Ukrajnát – mondta hétfő esti beszédében Volodimir Zelenszkij elnök.

- Ukrajna a tavaly február óta Oroszország által megszállt területeinek a negyven százalékát vette vissza - foglalta össze a 2022-ben elért harctéri eredményeket Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Zaluzsnij szavai szerint az ukrán fegyveres erők kiképzése jelenleg 17 európai országban zajlik, a partnerállamoknak köszönhetően több mint 20 ezer katonát képeztek ki. 2022-ben több mint 600 ezer embert evakuáltak harcok sújtotta területekről, és több mint 2 millió tonna humanitárius szállítmányt indítottak útnak a felszabadított területekre.

- Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 107 440 orosz katona halt meg, közülük 720 az elmúlt napban.

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és jelezte, hogy tervei szerint hamarosan Ukrajnába látogat - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál.