Háború: Rakétákkal lőtte Kijevet az orosz haderő

Hírek2022. dec. 31.Sz.A.

Az év utolsó napján is rakétatámadások érték Kijevet, lakóépületek is megsérültek.

Tíz robbanás rázta meg Kijevet szombaton, nem sokkal azután, hogy kijevi tisztviselők egy nagyszabású orosz támadás közeledtére figyelmeztettek - értesült a Reuters.

Vitalij Klicsko a város polgármestere arról számolt be, hogy a csapás többek között egy lakóépületet ért, és a város másik két részén is robbanások voltak.

Egy szállodát is találat ért, az ott tartózkodók közül egy japán újságíró megsérült. A hotel a főváros központi részében található.

Összesen 20 rakétatámadást hajtott végre az orosz haderő Kijev ellen szombaton - számol be a The Guardian. 

A városban működik az áram- és vízellátás.

Kijev tartomány vezetőjét, Olekszij Kulebát nem sokkal a támadások előtt értesítették a veszélyről, az ukrán légvédelem így még meg tudott akadályozni rakétabecsapódásokat.

Kuleba úgy fogalmazott, hogy "a terrorista állam hullámokban hajt végre rakétatámadásokat, így kívánnak az ukránoknak boldog új esztendőt." - De mi kitartunk - írta Telegram csatornán.

Ukrán elnöki tanácsadói források szerint Kmelnitszki városát dróntámadások érték.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter videón tartott újévi beszédében úgy értékelte a háború jelenlegi helyzetét, hogy az oroszok győzelme elkerülhetetlen. Elismerte ugyanakkor, hogy az új esztendőt nehéz politikai és katonai helyzetben várják a fronton.

- Mindez azoknak az erőknek köszönhető, akik el akarják törölni az oroszok korábbi eredményeit, a fasizmus felett aratott győzelmeit és történelmét - mondta Sojgu.

Vlagyimir Putyin újévi beszédében hangsúlyozta, hogy a fronton lévők szülőföldjükért, az igazságért, a békegaranciákért és Oroszország biztonságáért harcolnak - számol be a TASSZ.

Mint mondta, idén nehéz de szükséges döntéseken vannak túl, melyek Oroszország teljes függetlensége felé vezetnek. - A Nyugat arra használja Ukrajnát, hogy megtörje Oroszországot - tette hozzá.