Háború: az oroszok kezdenek kifogyni a rakétákból?

Hírek2022. nov. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 276-dik napján:

- Oroszország nukleáris robbanófejüktől megfosztott, elöregedett cirkálórakétákat lő ki ukrán célpontokra, mivel Moszkva készletei kezdenek kimerülni – állítja a brit védelmi minisztérium.

- Az ukrán hatóságok fokozatosan állítják helyre az áramellátást. Az ország négy atomerőművét is visszakapcsolták. De a háború legpusztítóbb orosz légicsapásai után továbbra is emberek milliói maradnak hő és áram nélkül.

- Európa egységes a célok tekintetében, a legfontosabb az, hogy Oroszország ne jelentsen veszélyt Európa biztonságára, és ehhez szükség van egy szuverén Ukrajnára. Az eszközök, különösen a szankciók kapcsán azonban eltérnek a vélemények – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

- Oroszország folytatta szombaton az ukrán városok elleni csapásokat. A Dnyipro elleni támadás során hét házat romboltak le - mondta Valentyin Reznicsenko, a régió kormányzója.

- Harminckét civil halt meg az orosz csapások miatt Herszonban november 9-e óta, mióta az orosz erők kivonultak a déli városból – idézte a Kyiv Independent Ihor Klimenko ukrán országos rendőrfőkapitányt. Az orosz csapatok gyakran ágyúzzák Herszont.

- "A szükséget szenvedők mindig számíthatnak a magyarokra, ezért jöttem ma Kijevbe és ezért támogatjuk a Gabona Ukrajnából elnevezésű kezdeményezést is" - mondta el Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Kijevben, ahová Voldomir Zelenszkij ukrán elnök meghívására érkezett. "Az élelmiszer-ellátási lánc biztosítása, és ezáltal az áruk zökkenőmentes áramlásának lehetővé tétele nem száraz szabadkereskedelmi vagy piacgazdasági kérdés, hanem az élet vagy halál közötti választóvonalat jelenti" - fogalmazott Novák Katalin.

- Meghalt Vlagyimir Makej, Fehéroroszország külügyminisztere. A halál oka egyelőre ismeretlen. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zakharova a Telegram csatornáján azt írta, hogy „megdöbbentették a halálesetről szóló hírek”.

Makejnek hétfőn Minszkben kellett volna találkoznia Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

- "Ukrajna közvetlen szomszédja vagyunk, a háború hatásai ránk nézve azonnaliak és súlyosak, újabb szankciós csomag helyett békét kell teremtenünk" - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a France24 csatorna Talking Europe című politikai műsorában.