Gyönyörű természeti jelenséget láthat a tatai Öreg-tónál - Videóval!

Utazás2022. nov. 27.Sz.A.
A rovat támogatója:

Ismét megérkeztek a Kárpát-medencébe az északi tundrák vadludai, amelyek akár 7000 kilométert is repülhetnek, mire hazánkba érnek. Az itt telelő vadludak számát több mint 300 ezerre becsülik. Legtöbbjük a tatai Öreg-tónál és a Fertő-tónál látható.

A szinte tökéletes V-alakzatban repülő vadludak ezrei érkeztek meg a tatai Öreg-tóhoz Észak-Európa hidegebb éghajlati vidékeiről. 

A Magyarországon telelő vadludak száma meghaladhatja a 300 ezret is.

Az egyik kedvenc telelő helyük a Kárpát-medence, ahol több hónapot is eltöltenek, kora tavasszal indulnak vissza az északi fészkelő helyükre.

Látványos reggeli kirepülésüket és esti visszarepülésüket követhetik most többek között Tatán az oda látogatók.

 Látványos reggeli kirepülésüket és esti visszarepülésüket követhetik most többek között Tatán az oda látogatók.

A V-alakzatban repülés energiát takarít meg a madárrajnak: a szárnymozgás miatt ugyanis örvény alakul ki minden madár mögött. A vezérmadarat követők az így keletkezett felhajtóerőt használják ki, tehát kevesebb energiát használnak a repüléshez. Ezért a legtöbb energiát használó vezető madarat folyamatosan cserélik a rajon belül. 

A vadludak akár 7000 kilométert is megtesznek, mire Magyarországra érnek, jellemzően a tengerpart vonalát követik útjuk során.

Nálunk több hónapot is eltöltenek, és csak akkor repülnek délebbre, ha itthon hidegebb az időjárás.

A tatai Öreg-tónál telelő madarak vonulását megtekintheti az alábbi videón:

A vadludak nem minden napszakban tartózkodnak a tavon, sokszor a közeli földeken keresnek élelmet.

A tavon üldögélő, összegyűlt madárraj zaja jól hallható eglsz nap, nem csak a parton, hanem a környező házakban és erdőkben is.

A Magyarországra érkező madarak egy-egy kiemelt helyén  - ilyen például a tatai Öreg-tó - akár 40-50  ezer madár is összegyűlhet.