Háború: az oroszok megint a második legnagyobb ukrán várost támadták

Hírek2022. jún. 29.D.J.

Ez történt kedden az orosz-ukrán háború 126-dik napján:

- Azután, hogy az oroszok csapást mértek egy bevásárlóközpontra és több lakóépületre is, Volodimir Zelenszkij azzal vádolta Putyint, hogy egy terrorista államot vezet, amelyet ki kéne zárni az ENSZ-ből. Az ukrán elnök kérte az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy vonják felelősségre Moszkvát és a szervezet főtitkára vagy az ENSZ más képviselője személyesen nézze meg Kremencsukban a támadások egyik helyszínét.

Zelenszkij szerint az oroszok terrorista tevékenysége más országokra is kiterjedhet a jövőben. Így a balti államokra és Lengyelországra is.

- Kremencsukban a lebombázott bevásárlóközpontban még mindig zajlik a mentés. Több tucat embert nyilvánítottak eltűntnek.

- Az orosz hadsereg azt állítja, hogy Kremencsukban nem az üzletközpontot, hanem egy közeli fegyverraktárat támadtak. Emiatt semmisült meg a bevásárlóközpont, amely az állításuk szerint a csapás idején nem volt nyitva.

- Azután, hogy Zelenszkij egy videó-üzenetben szólt az ENSZ Biztonsági Tanácsához Dmitrij Poljanszkij orosz ENSZ-nagykövet-helyettes azt mondta, hogy mindez aláásta a testület tekintélyét és a beszéd csak egy PR kampány volt, hogy Ukrajna több fegyvert kaphasson a NATO-tagoktól.

- Ankara változtatott a korábbi álláspontján. Törökország most már támogatja, hogy Svédország és Finnország csatlakozzon a NATO-hoz.

A két skandináv ország néhány héten belül az észak-atlanti szövetség teljes jogú tagjává válhat. Törökország azért is gondolta meg magát, mert a svédek és a finnek megígérték, hogy nem fogják többé támogatni a Kurdisztáni Munkáspártot, amely az ő álláspontjuk szerint terrorszervezetnek minősül.

A török döntést több államfő is üdvözölte. Joe Biden amerikai elnök szerint Finnország és Svédország csatlakozása megerősíti a szövetséget és erősíti a kollektív biztonságot.

Hasonló közleményt tett közzé Boris Johnson brit miniszterelnök is, aki szerint ez egy „fantasztikus hír a NATO-csúcs kezdetekor”.

- A már elesett Szeverodonyeck szomszédságában Liszicsanszkban az ukrán erők tartják a pozícióikat, hogy a nyugati fegyverszállítmányok rendben eljuthassanak a térség védőihez, mondta Luhanszk tartomány kormányzója.

- Az oroszok megint bombázták Ukrajna második legnagyobb városát, Harkovot. Több lakóház és egy általános iskola is megsérült.

A csapásokban öten meghaltak és 22-en megsérültek. A sebesültek között gyerekek is vannak az ukrán források szerint.

- A megszállt Herszon városában az oroszok elrabolták a polgármestert Ihor Kolihajjevet, miután nem akarta teljesíteni Moszkva utasításait - állítja egy helyi tisztviselő.