Háború: az oroszok most bekeményítettek - heves csapásokat mértek Kijevre

Hírek2024. márc. 21.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 756-dik napján:

- Kijevet csütörtök reggel heves orosz bombázások érték. "Rakétaszilánkok hullottak egy óvodára a Szvjatosinszkij kerületben" - közölte Vitalij Klitschko, az ukrán főváros polgármestere. Hozzátette, hogy más területeken egy lakóház és autók is kigyulladtak. Eddig nyolc ember sérült meg - mondta Klitschko.

- Az ukrán légierő szerint korábban feltehetően cirkálórakétákkal felfegyverzett orosz bombázók szálltak fel Oroszországból. Kijevben és Ukrajna különböző régióiban légiriadót jeleztek.

A közösségi médiában készült képek azt mutatták, hogy Kijevben az emberek földalatti állomásokon húzódnak meg.

- Orosz rakéta csapódott be szerdán Ukrajna északi részén, Harkiv városában egy ipari területre, legalább öt ember meghalt, nyolc megsebesült, mások eltűntek, miközben nagy tűz keletkezett egy nyomdában - közölték a helyi hatóságok.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere később, helyi idő szerint este 11 óra körül közölte, hogy Harkivot újabb csapások érték. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, hogy a támadás rámutatott, hogy Harkivban nincs megfelelő légvédelem.

- Hollandia 350 millió eurót biztosít Ukrajnának F-16-os vadászgépek lőszereire és korszerű felderítő drónokra - jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter.

- Az uniós vezetők csütörtökön megvitatják azt a tervet, amely szerint a befagyasztott orosz pénzügyi eszközökből származó évi 2,5-3 milliárd eurós nyereségből fegyvereket vásárolnának Ukrajna számára.

- Öt tagállam sürgette az EU-t, hogy tiltsa be az Oroszországból és a vele szövetséges Fehéroroszországból származó gabonaimportot.

- Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerdai kijevi útja során Ukrajnának azt mondta, hogy a republikánusok által hónapok óta blokkolt jelentős amerikai segélycsomag "el fog jutni Ukrajnába", bár azt nem tudta megmondani, hogy milyen hamar.

- Ukrán drónokkal támadták az Engels légibázist Oroszországban - közölte a Reuters hírügynökséggel egy ukrán hírszerzési forrás. A szaratovi régió kormányzója, ahol a bázis található, megerősítette az akciót.

- Ukrajna az USA, más nyugati kormányok és magánszemélyek extra pénzügyi támogatásával évente 2 millió drónt tudna gyártani - a jelenlegi gyártási ütem dupláját - mondta az ország digitális átalakulásért felelős minisztere.

- Oroszország megkínozta és önkényesen fogva tartotta az embereket a megszállt Ukrajnában, "félelem légkörét" teremtve és elnyomva az ukrán identitást - áll egy szerdán közzétett ENSZ-jelentésben.

A jelentés, amely az ENSZ emberi jogi hivatala szerint több mint 2300 interjún alapul, azzal vádolja Moszkvát, hogy "széles körben megsérti" az emberi jogokat.

- Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy erői megtisztították a belgorodi területen lévő Kozinka orosz határ menti falut az ukrán erőktől - jelentette a RIA állami hírügynökség. Az ukrán erők az elmúlt hetekben több támadást intéztek Kozinka és a közeli határ menti települések ellen.

- Oroszország 433 090 katonát vesztett Ukrajnában a 2022. február 24-i teljes körű invázió kezdete óta - közölte az ukrán fegyveres erők vezérkara.