Háború: az oroszok szuperfegyverét kilőhették az ukránok

Hírek2023. máj. 17.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 447-dik napján:

- Ukrajna közölte, hogy hatástalanította a Kreml hiperszonikus fegyverét: hatból hat Kinzsal rakétát lőttek le. Eredetileg mindegyik Kijevet célozta.

A hivatalosan ismertetett jellemzői szerint a Kinzsal rakéta a hangsebesség tízszeresének elérésére képes, és garantáltan képes legyőzni minden létező lég- és rakétavédelmi rendszert,

nukleáris és hagyományos robbanófejeket akár kétezer kilométeres távolságra is eljuttatva.

- Nem felel meg a valóságnak a kijevi állítás, amely szerint az ukrán légvédelmi rendszer hat orosz Kinzsal hiperszonikus rakétát lőtt le - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kedd este a RIA Novosztyi állami hírügynökségnek.

- Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert semmisített meg a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszer precíziós csapása Kijevben - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

- Az ukrán fegyveres erők visszavettek mintegy 20 négyzetkilométert az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Bahmut peremvidékén, az orosz támadók magában a városban nyomulnak előre, és hivatásos ejtőernyős alakulatokat vontak be a harcokba - közölte Hanna Maljar, az ukrán védelmi miniszter helyettese kedden a Telegramon.

- A brit és a holland miniszterelnök, megállapodott egy „nemzetközi koalíció” felépítéséről,

amelynek célja, hogy F-16-os vadászgépeket szerezzen be Ukrajnának – jelentette be a brit kormány.

- Az ukrán határőrszolgálat arról adott tájékoztatást, hogy egységük tagjai visszaverték az orosz csapatok két rohamát Bahmutban, és megöltek kilenc orosz katonát. A sajtóközlemény szerint az oroszok tüzérséggel támogatott kis gyalogoscsoportokkal támadtak.

- Az ukrán vezérkar esti harctéri helyzetjelentéséből az Ukrajinszka Pravda hírportál azt emelte ki, hogy az orosz erők változatlanul hevesen támadnak Donyeck megyében Liman, Avgyijivka, Bahmut és Marjinka térségében.

- Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament alsóháza kedden az európai hagyományos fegyveres erőkről szóló (CFE) szerződés felmondásáról rendelkező törvényt. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes leszögezte, hogy a szerződéshez való visszatérés "lehetetlen", a pótlásáról pedig csak azt követően lehet majd tárgyalni,

hogy a Nyugat felhagy az Oroszországgal szemben ellenséges politikájával, és új koncepcionális megközelítésre vált át.

- Volodimir Zelenszkij Olaszországot, Franciaországot, Németországot és Nagy-Britanniát érintő többnapos európai körútja után kedden visszatért az ukrán fővárosba, ahol rögvest összehívta a haditanácsot - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Meghallgattam a stratégiai-műveleti csoportok vezetőinek beszámolóját a harci cselekmények állásáról a területükhöz tartozó frontvonalon. Áttekintettük az általános műveleti helyzetet és a hírszerzési adatokat.

írta az államfő a Telegramon.

- Az ukrán légierő parancsnoksága közölte, hogy számításai szerint több mint 120 millió dollárba került Oroszországnak az Ukrajna ellen keddre virradóan végrehajtott nagyszabású légicsapás.

- Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest - jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.

- Az Európai Uniónak fel kell lépnie az ellen, hogy India az orosz olajat,

beleértve a gázolajat is, finomított üzemanyagként Európában értékesítse - jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.