Háború: Az oroszok tovább nyomulhattak a Donyeckben

Hírek2022. dec. 2.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 281-dik napján:

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy az orosz csapatok offenzívájának eredményeként "teljesen felszabadult" Andrijivka település a donyecki régióban. Közölte, hogy ennek következtében több mint negyven ukrán katona esett el, valamint két harckocsi és öt páncélozott harcjármű semmisült meg.

- Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy beszélni fog Vlagyimir Putyinnal, ha az orosz államfő hajlandó véget vetni a háborúnak.

- Orosz rakétacsapások érték Herszon városát. Az áramkimaradások miatt a lakosok egy része a vasútállomáson illetve a kormány által felállított segélypontokon gyűlt össze, amelyeknél fűtést, ételt, italt és áramot biztosítottak az embereknek.

- Kijev polgármestere azt kérte a lakosságtól, hogy az orosz csapások miatt egy esetleges teljes áramszünet esetére készletezzenek fel vizet, élelmiszert és meleg ruhát.

- Az ukrán fegyveres erők eddig 10-13 ezer katonát veszítettek az Oroszország elleni háborúban - mondta Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó csütörtökön egy ukrán televíziónak.

- Ukrajna korlátozni fogja az országban működő vallási szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak Oroszországgal.

- Két ukrán külképviselet is kapott "nagyon konkrét fenyegetésekkel" levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

- Az Oroszország démonizálására tett ukrán kísérleteket segíti, hogy a német parlament népirtásnak minősítette az 1932-33-as ukrajnai éhínséget - szögezte le csütörtöki közleményében az orosz külügyminisztérium.

- "Putyin győzelme arra bátorítana más autoriter vezetőket, hogy hasonló eszközökkel próbálják elérni céljaikat, ami veszélyesebbé tenné a világot, és mindannyian sérülékenyebbé válnánk" - mondta Jens Stoltenberg, NATO főtitkár. "Ezért a NATO feladata Ukrajna támogatása és annak megakadályozása, hogy a háború átterjedjen más országokra" - tette hozzá.

- Újabb fogolycserét hajtott végre csütörtökön Ukrajna és Oroszország, ötven-ötven katonát cseréltek ki egymás között - hozta nyilvánosságra Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.

- A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A szövetség még mindig az utolsó ukránig akar harcolni, és a szövetség még mindig fegyvert pumpál Ukrajnába. Így természetesen meghosszabbítja a háborút, és ezáltal a helyzetet éppen az ukrán rezsim számára nehezíti meg" - mondta.

- A kijevi vezérkar legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint eddig mintegy 89 440 orosz katona halt meg Ukrajnában, közülük 560-an az elmúlt napon.

- Olekszij Hromov dandártábornok, az ukrán hadsereg műveleti főigazgatóságának helyettes főnöke kifejtette, hogy a héten orosz Tu-95MC stratégiai bombázók végeztek repülési gyakorlatokat az oroszországi Szaratov, Szamara és Orenburg térségében, valamint Oroszország keleti részében és a Barents-tenger légterében.

- Az Európai Unió több mint 1 millió eurót biztosít az Oroszország által megtámadt Ukrajna aknamentesítésére - jelentette be Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.