Háború: az oroszok uniós állampolgárokra csaptak le Kelet-Ukrajnában

Hírek2024. jún. 27.D.J.

Ez történt az ukrán háború 854-dik napján:

- Öt litván megsebesült, amikor Kelet-Ukrajnában tűz alá kerültek, miközben segélyt szállítottak az ukrán csapatoknak - közölték szerdán tisztviselők és a csapat tagjai. Az önkéntes munkások egy autóban ültek az incidensnél - mondta egy illetékes az AFP-nek. A régió kormányzója arról számolt be, hogy

öt ember meghalt és több tucatnyian megsebesültek a Pokrovszk elleni hétfői orosz csapásokban.

- A Wall Street Journal riportere, Evan Gershkovich szerdán zárt ajtók mögött állt bíróság elé Jekatyerinburgban, 15 hónappal azután, hogy letartóztatták az orosz városban kémkedés vádjával, amelyet ő, a munkaadója és az amerikai kormány hevesen tagad.

A 32 éves férfit 2023 márciusában tartóztatták le. A hatóságok minden bizonyíték nélkül azt állították, hogy titkos információkat gyűjtött az Egyesült Államoknak.

- Az EU várhatóan csütörtökön biztonsági megállapodást ír alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amelyben ígéretet tesz arra, hogy még évekig fegyvereket, katonai kiképzést és egyéb segélyeket szállít Kijevnek. A Reuters által ismertetett tervezet szerint a megállapodásban az EU kötelezettséget vállal arra, hogy a biztonság- és a védelempolitika

kilenc területén - többek között a fegyverszállítások, a katonai kiképzés, a védelmi ipari együttműködés és az aknamentesítés terén - segítséget nyújt Ukrajnának.

- Az Európai Unió országai szerdán megállapodtak egy Fehéroroszországgal szembeni szankciócsomagról - közölték uniós diplomaták. "Ez a csomag megerősíti az Oroszország ukrajnai inváziójára adott válaszintézkedéseinket, beleértve a szankciók kijátszása elleni küzdelmet" - közölte az X-en az EU soros elnökségét június végéig betöltő Belgium.

- Volodimir Zelenszkij elnök előre be nem jelentett látogatást tett a kelet-ukrajnai Donyeck régióban, hogy az orosz erők folyamatos előrenyomulása közepette erősítse a csapatok morálját. Az ukrán elnök videóbeszédet vett fel Pokrovszkban, a háború előtt mintegy 61 ezer lakosú városban, ahol a 28 hónapja tartó teljes körű invázió során a leghevesebb harcok zajlottak.

A látogatás során Zelenszkij jelezte, hogy keményen fellép a gyanúja szerint kötelességeik alól kibújó tisztviselőkkel szemben. Elmondta, hogy Kijevbe visszatérve beszélni fog "azokkal a tisztviselőkkel, akiknek itt és más, a frontvonalhoz közeli területeken kéne lenniük". Folytatta: "Meglepődve tapasztaltam, hogy néhány illetékes tisztviselő már hat hónapja vagy még régebb óta nem volt itt.

Komoly beszélgetés lesz, és le fogom vonni a megfelelő következtetéseket velük kapcsolatban".

- Oroszország és Ukrajna emberi jogi hivatalainak képviselői kedden megbeszélést tartottak - közölte Kijev. A két ország egyenként 90 foglyul ejtett katonát engedett szabadon az Egyesült Arab Emírségek által közvetített megállapodás keretében.

- A NATO 32 tagállama szerdán Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnököt nevezte ki a szövetség következő vezetőjének. Rutte október 1-jén veszi át Jens Stoltenberg főtitkár helyét.