Háború: az oroszokat alaposan meglepték - nagyszabású csapássorozatot hajtottak végre az ukránok

Hírek2024. feb. 1.D.J.

Ez történt az ukrán háború 707-dik napján:

- Ukrajna a jelentések szerint orosz katonai célpontokra súlyos rakétacsapásokat mért a Krímben, köztük a megszálló orosz erők által használt balbeki repülőtérre, és lehetséges, hogy orosz repülőgépek és katonák is odavesztek a támadásban.

Ukrán hírügynökségek szerint Scalp és Storm Shadow rakétákat használtak a szerdai csapások során.

Az ukrán légierő parancsnoka, Mykola Olescsuk tábornok elismerte a balbeki támadást, megosztva az interneten egy robbanásról készült videót, és a Krím "megtisztításáról” beszélt. Korábban egy orosz katonai radart is eltaláltak, nyilvánvalóan a krími támadások előkészítéseként.

- Az amerikai elnök, Joe Biden, továbbra is elnöki jogkörrel próbálta megkerülni az ukrán segély republikánus blokkolását.

Külügyminisztere, Antony Blinken értesítette a görög kormányt, hogy az USA Görögországon keresztül Kijevnek adja a felesleges katonai felszerelései egy részét, köztük C-130-as repülőgépeket és 60 Bradley páncélozott harcjárművet is.

- Orosz bomba csapódott be szerdán a Harkivtól északkeletre fekvő Velykij Burlukban egy kórházba, betörve az ablakokat és a berendezéseket, több tucatnyi beteget evakuáltak - közölték regionális tisztviselők.

- Oroszország és Ukrajna nagyszabású hadifogolycserét hajtott végre, egy héttel azután, hogy egy korábbi csere egy orosz Il-76-os szállító repülőgép lelövése miatt félbeszakadt. Oroszország és Ukrajna egyaránt azt mondta, hogy szerdán mintegy 200 foglyot cseréltek ki.

- Az EU arra számít, hogy idén márciusig 52%-ban teljesíti azt a célkitűzését miszerint 1 millió lövedéket szállít Ukrajnába, emellett további 20 000 katona kiképzését tervezi - mondta Josep Borrell, az EU vezető diplomatája.

- A nemzetközi bíróság megállapította, hogy Oroszország megsértette az ENSZ terrorizmus elleni egyezményének egyes részeit, amikor 2014-ben nem vizsgálta ki a kelet-ukrajnai szeparatista csoportok pénzügyi támogatását.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a haderejük tartja a frontot a kelet-ukrajnai Avdijivka iparváros külterületén. Az orosz csapatoknak többszöri, rendkívül véres kísérlet során sem sikerült bevenniük a várost. A támadások során csak tankokból és páncélozott járművekből több százat vesztettek el az oroszok.

- Ukrajna egy katonai hírszerzési forrás szerint újabb dróntámadást hajtott végre egy olajipari létesítmény ellen mélyen az orosz területeken belül.

- Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az uráli fegyvergyártó üzemekben tett látogatása során felszólította a hadiipari gyártókat, hogy növeljék tovább a tüzérségi rendszerek gyártását.