Az olcsó gáz eláraszthatja Európát, csak egy lépésen múlik

Globál2024. feb. 1.F. P.

Joe Biden amerikai elnök múlt héten blokkolta, hogy további engedélyeket adjanak ki a cseppfolyósított gáz exportjára, klímavédelmi aggályok miatt. A képviselőháznak nem tetszik a döntés: megpróbálják leszavazni.

Az orosz gáz szerepét nagyrészt a más kontinensekről cseppfolyósítva, hajón érkező LNG gáz vette át 2022-ben Európában, ezen belül is döntő az USA szerepe. Gáz bőségesen van, amit az is mutat, hogy

az amerikai tőzsdei gázár töredéke az európainak, viszont a cseppfolyóssá alakítási infrastruktúra véges. Mindazonáltal most is zajlanak jelentős fejlesztések, így növekedhet a forgalom, ami az európai ár további csökkenését eredményezhetné.

Bővítési szándék

Több cég benyújtotta engedélykérelmét, hogy 2026-tól rovábbi jelentős beruházásokra kerülhessen sor, hisz növelhető lenne a forgalom. Európa ellátásának stabilitását tovább lehetne erősíteni, miközben csökkenne az európai ár, ami egyrészt kedvező az európai országok gazdaságának, másrészt csökkenne az orosz bevétel az Európában még eladott gázon.

Biden elnök azonban megijedt, mert a klímavédők erősen ellenezték a bővítést, miközben az USA így is a világ legnagyobb olajkitermelője, így klímavédelemre hivatkozni kissé különösnek tűnik, miközben a gáz felhasználása hatékonyabb, kevésbé környezetszennyező.

Ugyanakkor Európa ellátása, az ár lenyomása és az orosz bevételek csökkentése elsőrendű amerikai érdek a republikánusok szerint, ezért bármilyen más klímavédelmi intézkedés szerencsésebb lenne, mint ez.

Szavazás, egyezkedés, hatások

A képviselőház két hét múlva szavaz a kérdésről, de a demokrata többségű szenátus még akadályt jelenthet. Ugyanakkor a Bloomberg szerint az ügy jó alkualap lehet: a republikánusok például nem blokkolnák tovább az Ukrajnának folyósítandó segélyt, a demokraták pedig elfogadnák a gázexport bővítését.

Ha ennek hatására az amerikai és európai gázár közti különbség akár csak lefeleződne, a jelenlegi 30 helyett 20 euró körül alakulhatna megawattóránkénti gázár Európában, ami a 2021 előtti 8-10 év átlagos értéke volt.