Háború: az oroszoknál nagy a baj - lőszerhiánnyal küzdenek

Hírek2023. feb. 21.D.J./MTI

Ez történt az orosz háború 362-dik napján:

- Az orosz Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin elismerte, hogy „nagy probléma” van a lőszerellátással, és azzal vádolta az orosz tisztviselőket, hogy szándékosan megtagadták harcosaitól a megfelelő lőszerellátást.

- Előre be nem jelentett látogatásra hétfőn Kijevbe érkezett Joe Biden. Az amerikai republikánus párt több politikusa bírálta az elnököt az utazás időzítése miatt. Ukrajna további támogatásáról a republikánusok között is véleménykülönbségek mutatkoztak. Marjorie Taylor Greene, a képviselőház tagja az elnök kijevi látogatását rendkívül sértőnek nevezte.

A közösségi médiában közzétett üzenetében azzal vádolta a kormányzatot, hogy az amerikai embereket arra kényszeríti, fizessék az ukrán kormányt és a háborút.

- Biztonsági garanciákat kapott kijevi látogatása előtt Joe Biden amerikai elnök - közölte Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese.

- Több mint hatmilliárd forint értékű segélyt juttatott el egy év alatt a háború sújtotta Ukrajnába a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, amely 245 ezer embernek nyújtott segítséget - mondta Lehel László, a szervezet elnök-igazgatója.

- Oroszországnak valószínűleg nincsenek meg a tartalékai ahhoz, hogy drámai mértékben növelje a télen Luhanszkban indított offenzívájának intenzitását – közölte az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete.

- Moszkva most, hogy közeledik a háború kitörésének egy éves évfordulója be fogja jelenteni, hogy elfoglalták Bahmutot, még akkor is ha erre valójában nem fog sor kerülni - állítja az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

- A gazdasági és energetikai válság, az infláció visszaszorítása érdekében szükséges, hogy Ukrajna a szabad világ támogatásával legyőzze Oroszországot - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

- Orosz légicsapások értek hétfőn egy iskolát, valamint lakóépületeket, üzlethelyiségeket és kávézókat a donyecki régióban, a Kosztyantinyivka közelében fekvő Ivanopillja faluban egy helyi lakos életét vesztette, ketten megsérültek - közölte Pavlo Kirilenko megyei kormányzó a Telegramon.

- Oroszország egyértelmű katonai fenyegetést jelent Svédország közvetlen környezetére, erőit azonban jelenleg javarészt lekötik az ukrajnai hadműveletek - jelentette ki a svéd katonai hírszerzés és biztonsági szolgálat vezetője.

- Londoni iparági elemzők szerint Európában a következő télen sem lesz súlyos földgázellátási fennakadás, ha sikerül tartani az eddig elért fogyasztáscsökkentést.

- Oroszország Ukrajna elleni háborúja a GDP 4 százalékának megfelelő nagyságú veszteséget okoz a német gazdaságnak 2023 végéig az ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének hétfőn ismertetett becslése szerint.

- Világháborúhoz vezetne, ha Kína szövetkezne Oroszországgal - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő egy hétfői német interjúban.

- Az orosz fegyveres erők elfoglalták a Bahmuttól északra fekvő Paraszkovjivka községet - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve.