Háború: az ukránok hátrahagyják állásaikat - egyre súlyosabb a helyzet keleten

Hírek2024. máj. 16.D.J.

Ez történt az ukrán háború 812-dik napján:

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy a csapatok visszavonultak a Harkiv melletti luhjancsi és vovcsanszki területekről, "hogy megmentsék katonáink életét és elkerüljék a veszteségeket" - írja a Guardian tudósítója.

Az ukrán elnöki hivatal közölte, hogy további erősítéseket telepítettek a harkivi területre, beleértve a hadsereg tartalékos egységeit is. A heves ellenséges tűz miatt egyes csapatokat átcsoportosítottak Kupjanszk irányába, Harkiv városától keletre - közölte szerdán a vezérkar.

Volodimir Zelenszkij elnök elhalasztotta valamennyi soron következő külföldi útját, ezzel is hangsúlyozva a katonáit fenyegető veszély súlyosságát. 

- Oroszország térnyerése Harkiv térségében "ébresztőnek" kell lennie - mondta a brit védelmi miniszter, Grant Shapps. "Mindig támogatnunk kell [az ukránokat], nem csak időszakosan" - mondta Shapps, hozzátéve, hogy a 60 milliárd dolláros amerikai katonai csomag "túl sokáig tartott, amíg a kongresszuson keresztüljutott".

- Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken Kijevbe látogatva bejelentette, hogy 2 milliárd dolláros fegyverüzletet köt, amelynek nagy része a Kongresszus által a múlt hónapban jóváhagyott csomagból származik.

- Blinken elmondta, hogy az USA nem bátorítja Ukrajnát arra, hogy a fegyvereikkel csapást mérjen Oroszországon belüli célpontokra, de úgy véli, hogy ezt a döntést Kijevnek magának kell meghoznia. Az USA a Patriot rakétarendszerek és a kritikus légvédelem más formáinak biztosítására összpontosít - mondta.

- Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy csapatai visszafoglalták Robotyne falut a déli zaporizzsjai régióban. Az állítást nem erősítették meg. Az ukrán erők tavaly augusztusban szerezték vissza az ellenőrzést a falu felett. 

- Egy orosz rakétatámadás hat embert sebesített meg Mikolajivban az ukrán mentőszolgálat szerint.

- Vlagyimir Putyin csütörtökön Kínába érkezett, hogy találkozzon kollégájával, Hszi Csin-pinggel, mivel nagyobb támogatást kér Pekingtől az ukrajnai háborús erőfeszítéseihez. Putyin a látogatása előtt üdvözölte Peking "őszinte vágyát", hogy segítsen az ukrajnai válság megoldásában. Blinken, aki a múlt hónapban találkozott Hszivel Pekingben, azt mondta, hogy Kína támogatása Oroszország ukrajnai "brutális agressziós háborújához" hozzájárult ahhoz, hogy Oroszország képes volt növelni a rakéták, a drónok és a harckocsik gyártását.

- Az Európai Unió nagykövetei szerdán elvben megállapodtak abban, hogy négy orosz médiumot felvesznek az EU szankciós listájára, mivel propagandával vádolják őket. Ezek a következők: Az Európa Hangja, a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta.