Háború: az ukránok lecsaptak az orosz hadiiparra

Hírek2024. ápr. 21.D.J.

Ez történt az ukrán háború 787-dik napján:

- Ukrajna nyolc orosz régiót támadott meg tucatnyi nagy hatótávolságú csapásmérő drónnal, felgyújtva egy üzemanyag-raktárat és eltalálva három elektromos alállomást szombaton - közölte a Reuters hírügynökséggel egy kijevi hírszerzési forrás.

Legalább három elektromos alállomást és egy üzemanyagtároló bázist ért találat, ahol tüzek gyulladtak ki

Az interneten található videók ezt látszólag megerősítették. A forrás szerint az orosz hadiipari termelést támogató létesítmények voltak a célpontok.

- Az amerikai képviselőház végül több mint 61 milliárd dollár értékű katonai támogatást hagyott jóvá, hogy segítse Ukrajnát az Oroszország elleni küzdelemben. A szenátus kedden kezdi meg a törvényjavaslat tárgyalását, és aznap délután már előzetes szavazásokat tartanak.

A végleges elfogadás jövő héten várható, ami szabaddá tenné az utat Joe Biden amerikai elnök számára, hogy aláírja a törvényt.

Közvetlenül a törvényjavaslat elfogadása után Volodimr Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak, és személyesen Mike Johnson házelnöknek a döntésért.

A demokrácia és a szabadság mindig globális jelentőségű lesz, és soha nem fog elbukni, amíg Amerika segít megvédeni. A képviselőház által ma elfogadott létfontosságú amerikai segélytörvény megakadályozza a háború kiterjesztését, ezrek és ezrek életét menti meg, és segít mindkét nemzetünknek, hogy erősebbé váljon ... Köszönöm, Amerika!

A kétpárti szavazáson 210 demokrata és 101 republikánus csatlakozott Ukrajna támogatásához, 112 republikánus ellene szavazott.

A Pentagon gyorsan fegyvereket küldhet Ukrajnába, amint a törvényjavaslat átmegy a szenátuson, és Biden aláírja. Az Európában és az Egyesült Államokban található raktárak már most is tartanak néhány olyan lőszert és légvédelmi alkatrészt, amelyre az ukránoknak égető szükségük van.

Egy amerikai katonai tisztviselő az Associated Pressnek elmondta, hogy az USA "szinte azonnal" el tudna küldeni Ukrajnának bizonyos lőszereket az európai raktárakból, köztük 155 mm-es lövedékeket és más tüzérségi eszközöket, valamint néhány légvédelmi lőszert.

Oroszországban a Kreml megtorlással fenyegetőzött a segélytervezetben szereplő azon intézkedések miatt, amelyek célja a lefoglalt orosz vagyon elkobzása. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov szerint az Ukrajnának nyújtott amerikai biztonsági segély jóváhagyása

további károkhoz és halálesetekhez vezetne.

- Egy orosz támadásban meghalt egy férfi az Ukrajna középső részén fekvő Dnyipropetrovszk régióban, míg az északkeleti Vovcsanszk városában lakóházakra mért tüzérségi csapások két másik halottat követeltek - közölték tisztviselők.

- Az Egyesült Államok kész fellépni az Oroszország ukrajnai háborúját támogató kínai vállalatokkal szemben - közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő, miközben Antony Blinken amerikai külügyminiszter a héten Kínába készül.

Amerikai tisztviselők éles figyelmeztetéseket adtak ki azzal kapcsolatban, hogy Kína szerintük segítséget nyújt Oroszország védelmi iparának. "Készek vagyunk lépéseket tenni, ha szükségesnek tartjuk olyan cégek ellen, amelyek ... súlyosan aláássák a biztonságot Ukrajnában és Európában egyaránt" - mondta a tisztviselő, megjegyezve, hogy Oroszország Kína segítségével erősítette fegyvergyártó kapacitását.