Háború: brutális napot éltek át az orosz katonák - az ukránok jelentősen előrenyomultak

Hírek2023. jún. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 488-dik napján:

- Volodimir Zelenszkij elnök hétfőn, a tábornokaival folytatott megbeszélést követően elmondta, hogy az ukrán erők "minden irányban előrenyomultak". "Ez egy örömteli nap. Azt kívánom a katonáknak, hogy [több ilyen napjuk legyen]" - tette hozzá.

- Zelenszkij hétfőn két, a frontvonal mentén fekvő kelet- és dél-ukrajnai területre is ellátogatott. Az ukrán elnök kitüntetéseket osztott ki, és az interneten közzétett videofelvételeken együtt pózolt a katonákkal.

- Kezdettől fogva a vérontás elkerülését szolgálták a Wagner-lázadás idején meghozott intézkedések - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő éjszaka elmondott televíziós üzenetében.

- Nem az orosz rendszer megdöntése volt a célja a Wagner csoport múlt heti zendülésének, hanem tiltakozás az ukrajnai "különleges hadművelet" vezetésében elkövetett hibák ellen, a felelősök bíróság elé állítása és az alakulat megőrzése - jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a katonai vállalat alapítója hétfőn kiadott hangüzenetében.

Azt állította, eredeti tervei szerint a Wagner június 30-án békésen át akarta adni felszerelését a "különleges hadművelet" törzsének közelében, ám rakétatámadás érte, amely kioltotta mintegy 30 harcosának az életét, és ez váltotta ki a reagálást.

- Az Egyesült Államok moszkvai nagykövete jelezte, hogy Washingtonnak nincs köze a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei által megkísérelt zendüléshez - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

- A hétvégi oroszországi eseményeket, a meghiúsult fegyveres felkelést követően a helyzet továbbra is összetett és kiszámíthatatlan, az Európai Unió továbbra is éber marad, és Brüsszel szoros koordinációt folytat a 27 uniós tagállammal és a szomszédos országokkal - jelentette ki Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.

- Az amerikai külügyminiszter szerint korai lenne megmondani, hogy az elmúlt napok oroszországi eseményei milyen változásokat hoznak, mindenesetre mutatják a repedéseket az "oroszországi homlokzaton".

- Nyugati szállítmányokat is tároló tüzérségi lőszerraktárakat semmisített meg tengeri indítású, nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel végrehajtott csoportos csapással az orosz hadsereg - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- Vlagyimir Szaldo, a háromnegyedrészt orosz megszállás alá került Herszon megye Moszkva által megbízott kormányzója hazugságnak és propagandának nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint az ukrán erőknek sikerült megvetniük a lábukat a Dnyeper bal partján, az antonivkai hídnál.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hatályba léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács azon határozatát, amely szerint július 25-ig helyre kell állítani az összes óvóhelyet az országban.

- Az ukrán légierő hat csapást mért orosz katonai összpontosulásokra, a rakéta- és tüzérségi egységek pedig egy orosz parancsnoki állást és tíz tüzérségi alakulatot találtak el lőállásokban. A légierő és a légvédelem megsemmisített két Kalibr típusú orosz rakétát és hét Sahid drónt.

- Az ukrán erők visszafoglalták Donyeck megyében Rivnopil falut az orosz csapatoktól - jelentette be Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes. Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka a Telegramon közölte, hogy az ukrán erők megtisztították a donyecki régióban lévő Sziverszkij Donec - Donbasz elnevezésű csatorna nyugati partján létesített orosz hídfőállást az ellenséges katonáktól.

- Fontos, hogy továbbra is támogassuk Ukrajnát, mivel a hétvégi oroszországi események az mutatják, hogy a háború megtöri az orosz katonai hatalmat, és jelentős befolyással van a politikai rendszerre is - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő.