Háború: Drónokkal ostromolják Kijevet

Hírek2023. szept. 11.Sz.A.

Még hozzávetőleg 30-45 nap maradhatott az ukrán ellentámadás eredetileg nyárra tervezett szakaszából amerikai katonai források szerint. Mark Milley amerikai tábornok a BBC-nek nyilatkozva megerősítette: mintegy 90 nappal ezelőtt kezdődött meg az ellentámadás, ami a tervezettnél lassabban halad - írja a Guardian napi hadiösszefogalója.

- Victoria Nuland amerikai külügyi helyettes államtitkár szerint ugyanakkor Washington lenyűgözőnek tartja az ellentámadást abból a szempontból, hogy az orosz sokkal nagyobb erőpróba elé állította.

Mint mondta, megértik Ukrajna védelmi igényeit, és ha nem Ukrajna nyeri a háborút, akkor a Vlagyimir Putyin által fémjelzett „gonosz” modell normalitássá válhat a világban, ezért Ukrajna támogatásával a demokratikus berendezkedést is segítik.

- Romsev Umerov ukrán védelmi miniszter szerint Kijev szövetségeseinek fel kellene gyorsítaniuk a fegyverszállításokat az Oroszország elleni nehéz és hosszú ellentámadás idején. Nagyon hálásak vagyunk az eddig szállított fegyverekért, és még több nehézfegyverzetre van szükségünk – hangsúlyozta.

- Az ukrán légvédelem az Ukrajna ellen indított 32 iráni gyártású Sahed drónokból 25-öt tudott megsemmisíteni vasárnap. Az orosz haderő vasárnap Kijevet és a főváros körüli területeket támadta drónokkal több irányból egyszerre – jelentette be a főváros katonai vezetése. Egy lakos életét vesztette, többen megsérültek, az áldozatok pontos számát még nem lehet tudni.

- Az orosz haderő által elfoglalt ukrajnai területeken rendezett választásokon helyi lakosok és ukrán aktivisták szerint orosz fegyveresekkel is próbáltak nyomást gyakorolni a lakosságra, hogy menjenek el szavazni.

- Orosz források ezzel szemben arra hivatkoznak, hogy megpróbálták szabotálni a választásokat, így például egy dróncsapás érte az egyik szavazóhelységet Zaporizzsja megyében.

- Vlagyimir Putyin részt vehet a Rio de Janeiróban megrendezendő G20 csúcstalálkozón, mert nem fogják letartóztatni – jelentette be Luiz Inácio Lula da Silva. Putyint a hágai Nemzetközi Büntető Bíróság (ICC) háborús bűnökkel vádolja. Lula már korábban is a közvetíő szerepét próbálta betölteni az orosz-ukrán háborúban. Lula szerint amíg ő Brazília elnöke, addig Putyint nem fogják letartóztatni az országban. Brazília is az ICC tagállama.

- A román külügyminisztérium tiltakozását fejezte ki, mert az ország területén több orosz drón roncsdarabja is becsapódott, és megsértették az oroszok a román légteret. Románia területére a dunai kikötők elleni támadások miatt kerülhetnek drónroncsok.

- Dél-Korea további két milliárd dollárt ajánlott fel Ukrajna megsegítésére 2025-től, korábban már 300 millió dollárt adományoztak a következő évre. Erről a dél-koreai elnök az Új Delhiben megrendezett G20 csúcstalálkozón beszélt.

- A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ismét felhívta a figyelmet a zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonságát fenyegető kockázatokra, mert az orosz fennhatóság alatt álló erőmű környékén ismét robbanások zajlottak az elmúlt héten.