Háború: drónsereg támadta Oroszországot - több területen az áram is elment a csapások miatt

Hírek2024. jún. 15.D.J.

Ez történt az ukrán háború 842-dik napján:

- Kijev és Moszkva csütörtök éjjel és a péntek folyamán több drón- és rakétatámadást is végrehajtott. A dél-oroszországi Belgorod régiót ért ukrán támadásokban pénteken hat ember vesztette életét - közölték tisztviselők.

Négy holttestet húztak ki egy többemeletes lakóház romjai alól, amelyet ukrán lövések értek a határ menti Szebekino városban - közölték az orosz hatóságok, hozzátéve éjfél után, hogy a romok 50 százalékát már eltakarították. Egy ukrán drón csapódott be egy autóba egy Shebekino melletti faluban, megölve a sofőrt - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója.

Elmondta, hogy egy nő meghalt a házában, amikor rakétatűz érte a nyugatabbra fekvő Oktyabrszkij faluban.

- Oroszország közölte, hogy 70 olyan drónt lőttek ki, amely a déli Rosztov régiót vette célba, ahol az Ukrajna elleni katonai műveletének főhadiszállása található.

A támadások áramkimaradást okoztak a rosztovi régió több területén - közölte Vaszilij Golubev kormányzó.

Az Ukrajnával határos Voronyezs régióban egy üzemanyag-tározó könnyebben megsérült a lehulló törmelékektől.

- Oroszország pénteken 17 rakétát és közel 500 drónt lőtt ki Ukrajnára. A dróntámadások megöltek egy 54 éves férfit a déli Herszon régióban, és megsebesítettek egy 17 éves lányt a keleti Dnyipro városában - közölték a regionális hatóságok. Három ember megsebesült egy dróntámadásban a keleti Szumi régióban, és több ház megrongálódott a szomszédos Harkiv térségben.

- Az orosz erők tűzerejüket a keleti donyecki területen lévő Pokrovszkra összpontosítják, ahol az éjszakai csapásokban Ukrajna szerint legalább hat civil megsebesült. "Katonáink erőfeszítéseket tesznek annak megakadályozására, hogy az ellenség mélyen benyomuljon a területeinkre" - közölte az ukrán hadsereg.

A donyecki frontvonal közelében fekvő Selydove városában a tisztviselők szerint hat ember sebesült meg az orosz légitámadásokban. 

- Az Európai Unió 27 tagállamának nagykövetei pénteken "elvi megállapodást" kötöttek arról, hogy június 25-én megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával és Moldovával - közölte az EU Tanácsának belga elnöksége. Az uniós minisztereknek június 21-i ülésükön kell hivatalosan jóváhagyniuk a döntést. 

- Volodimir Zelenszkij pénteken érkezett Svájcba a kétnapos ukrajnai békecsúcs előtt, amelyen a világ több tucatnyi vezetője vesz részt, Oroszország nélkül. Az ukrán vezető, aki nemzetközi támogatást remél a háború befejezését célzó tervéhez, közölte: a tárgyalások középpontjában a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság, valamint a hadifoglyok

és az orosz ellenőrzés alatt álló területre hurcolt ukrán gyermekek hazatérése áll majd.

- A svájci csúcstalálkozón részt vesz többek között Kamala Harris amerikai alelnök, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Németország, Olaszország, Egyesült Királyság, Kanada és Japán vezetője. A hónapok óta tartó ukrán és svájci lobbizás ellenére Kína nem képviselteti magát. A találkozóra azt követően kerül sor, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, Moszkva csak akkor hajlandó részt venni a béketárgyalásokon, ha Ukrajna kivonja csapatait az ország keleti és déli részéből - ezt a tervet Zelenszkij elutasította.

Vlagyimir Putyin azt követelte, hogy Kijev adjon át több területet, vonja vissza csapatait mélyebbre saját országán belülre,

és ejtse terveit a NATO-ba való belépésről annak érdekében, hogy véget vessen az ukrajnai háborúnak.

Putyin szintén pénteken a televízióban azt mondta, hogy közel 700 ezer orosz harcol Ukrajnában. Decemberben 617 ezres számot közölt.