Magyarországnak kedvező döntés született - erőteljes a munkaerőpiaci helyzet a hitelminősítő szerint

Hírek2024. jún. 15.MTI

Megerősítette Magyarország hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata. A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely tavaly január óta negatív, de a "BBB" minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

A Fitch öt éve javította a jelenlegi "BBB"-re a magyar államadósság besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról.

A pénteki megerősítéshez fűzött elemzésben a hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar szuverén besorolást alátámasztják a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai, amelyek erőteljesek a "BBB" sávban nyilvántartott többi gazdaság mutatóival összehasonlítva, emellett a növekedés hajtóerejét a beruházások adják, és stabil a működőtőke-beáramlás. A mérleg másik oldalán szerepel a hasonló besorolású országokéhoz viszonyítva magas államadósság és a korábbi "unortodox szakpolitikai lépések" - fogalmaz a hitelminősítő.

A Fitch Ratings várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén 4,9 százalékra csökken a tavalyi 6,7 százalékról.

A költségvetési bevételeknek jót tesz a magánfogyasztás fokozatos élénkülése és az erőteljes munkaerőpiaci helyzet, amelyekhez a kiugró eredményekre kivetett különadókból és az állami tulajdonú gazdasági entitások osztalékából származó egyszeri bevételnövekedések is hozzájárulnak.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási deficit jövőre 3,9 százalékra csökken. A hitelminősítő szerint ezt a folyamatot az adósságállomány kamatfizetési kötelezettségeinek csökkenése, valamint a kormány által tervezett - az Európai Unió költségvetési szabályai megkövetelte mértéknél ambiciózusabb - költségvetési intézkedések is elősegítik.

A Fitch várakozása szerint a GDP-arányos államadósság-ráta az idei évre jósolt 74,1 százalékról enyhe ívben 73,3 százalékra csökken 2025-ben, mindenekelőtt a várható kisebb mértékű elsődleges többletek, valamint a szilárd nominális GDP-növekedés hatására.

A hitelminősítő pénteki prognózisa az idén 2,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.

A jövőre várt gyorsulás egyik fő tényezője a Fitch Ratings szerint az lesz, hogy új termelési kapacitások lépnek működésbe az autó- és az akkumulátorgyártó ágazatban. Magyarországot a másik két globális hitelminősítő, a Moody's Ratings és az SP Global Ratings is a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.