Háború: egy NATO elleni támadástól tartanak - megkezdték az előkészületeket

Hírek2024. szept. 5.D.J.

Ez történt az ukrán háború 924-dik napján:

- Lengyelország növelni akarja a 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártását arra az esetre, ha Oroszország megtámadná a NATO-t - mondta egy magas rangú tisztviselő.

Egyes NATO-tisztviselők szerint Oroszország öt-nyolc éven belül készen állhat a támadásra. Moszkva rendszeresen visszautasította az ilyen állításokat. „Az a célunk, hogy a lengyel raktárak feltöltésével párhuzamosan, öt-nyolc éven belül teljes, független lőszergyártási kapacitása legyen Lengyelországnak” - mondta Maciej Idzik, az állami tulajdonú Lengyel Fegyverkezési Csoport (PGZ) igazgatósági tagja a Reutersnek.

A 155 mm-es tüzérségi lövedékek iránti kereslet ugrásszerűen megnőtt, amikor Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát.

Sok szövetségeséhez hasonlóan Lengyelország is saját készletet küldött Ukrajnába. Idzik elmondta, hogy a PGZ-nek 24 hónapra van szüksége ahhoz, hogy beindítsa az összes szükséges alkatrész gyártását, és célja, hogy évente körülbelül 100 ezer darabot tudjon legyártani.

- Az orosz erők szerdán lőtték a kelet-ukrajnai Kosztyantinivka város egyik lakónegyedét, egy ember meghalt, három pedig megsebesült - közölték az ügyészek. A település Pokrovszktól északkeletre fekszik, abban a szektorban, ahol a legsúlyosabb harcok folynak az 1000 kilométeres frontvonal keleti részén.

- Lvivben egy szerdai csapás után meghalt egy nő és három lánya, az apa volt az egyetlen közvetlen túlélő - közölték ukrán tisztviselők.

- Volodimir Zelenszkij szerdán kijelentette, hogy az ukrán hadsereg az oroszországi Kurszk térségében végrehajtott hadműveletek során kitűzött összes feladatot teljesíti.

- A német hadsereg szerdán szolgálatba állította az első Iris-T SLM légvédelmi rendszert a saját területén, Oroszország agresszív magatartására hivatkozva. Korábban Németország négy Iris-T SLM rendszert szállított Ukrajnának az orosz drónok és rakéták elfogására. Németországban a föld-levegő rendszer az európai Égi Pajzs kezdeményezés részét képezi, amely a ballisztikus rakéták elleni nagy hatótávolságú védelmet is magában foglalja.

Scholz szerdán kitartott amellett, hogy Berlin nem fog lazítani az Ukrajnának nyújtott katonai támogatáson, miután augusztus közepén olyan hírek láttak napvilágot, hogy a költségvetési megszorítások miatt a segélyt visszafogják.

A kormány ezt a jelentést tévesnek nevezte.

- Csökkentették a dél-ukrajnai atomerőmű egyik blokkjának kapacitását, miután orosz támadások megrongálták az ország villamosenergia-átviteli rendszerét - közölte szerdán az Energoatom atomenergetikai vállalat. Magában az erőműben nem történt baleset, de a teljesítményt csökkentették, miután „ellenséges lövések érték az Ukrenergo infrastruktúráját”, és „jelentős ingadozások történtek a hálózat paramétereiben”. A blokk áramtermelése 33%-kal csökkent.

- Oroszország közölte, hogy folytatja offenzíváját Ukrajna keleti részén, és azt állítja, hogy elfoglalta Karlivkát. A falu mintegy 30 kilométerre van Pokrovszktól, amely az ukrán hadsereg egyik legfontosabb utánpótlási útvonalán fekszik.

- Az ukrán kormányátalakítás egy nagy meglepetéssel járt: távozott Dmytro Kuleba külügyminiszter.

- A Belgorodi területen lévő Novaja Tavolzhanka orosz határ menti falu ukrán ágyúzása három ember halálát okozta szerdán - közölte Vjacseszlav Gladkov belgorodi kormányzó.