Háború: egy szörnyű tragédia miatt egymásra mutogat Kijev és Moszkva

Hírek2022. aug. 4.D.J.

Egy börtönlaktanyát ért robbanásban 53 ukrán hadifogoly vesztette életét.

Ez történt az orosz-ukrán háború 161-dik napján:

- Az oroszok azt állítják, hogy az ukránok nyugati fegyverekkel támadják a Zaporizzsja atomerőművet. A Reuters információi szerint jelenleg az orosz erők katonai bázisként használják a létesítményt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette: pont azért, hogy elkerüljenek egy szörnyű balesetet az ukránok nem mérnek csapásokat Zaporizzsjára.

- A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói misszióból Ukrajna kivonja mind a 40 békefenntartóját. Az ukrán elnök már márciusban elrendelte a külföldön tartózkodó ukrán katonák hazahívását.

A NATO egyik tisztviselője állítja: a csapatkivonásnak nem lesz érdemi hatása a missziójukra.

- Miután egy szeparatista börtönlaktanyát ért robbanásban 53 ukrán hadifogoly vesztette életét az ENSZ tényfeltáró missziót indít, hogy kiderüljön ki felel a tragédiáért. Az oroszok és az ukránok egymást vádolják: Kijev szerint a hírhedt Wagner-csoport orosz zsoldosai hajtották végre a szörnyűséget, az orosz védelmi minisztérium szerint viszont az ukránok amerikai rakétái végeztek a foglyokkal.

- Az ukrán elnök abban bízik, hogy Kína nyomást tud gyakorolni Moszkvára és rá tudja kényszeríteni Putyint a háború befejezésére, ezért közvetlenül szeretne beszélni Kína vezetőjével Hszi Csin-pinggel.

Peking eddig nem ítélte el az oroszok invázióját.

- A Pepsi és a Coca-Cola kivonulása után a 9 milliárd dolláros orosz üdítőital-piacon egy helyi cég a Csernogolovka igyekszik betölteni a piaci űrt.

- Az amerikai szenátus 95-1 arányban jóváhagyta Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz. A 30 tagú szövetségben az Egyesült Államok a 23-dik tagállam, amely ratifikálta a bővítési folyamatot. "Ez a történelmi szavazás fontos jelzést küld az Egyesült Államok tartós, kétpárti elkötelezettségéről a NATO mellett " - mondta Joe Biden elnök.

Ahhoz, hogy Finnország és Svédország csatlakozhasson a NATO-hoz, a felvételüket az összes tagországnak jóvá kell hagynia.

- Volodimr Zelenszkij elmondta: az első hajó, amely a háború kezdete óta gabonát szállít Ukrajnából hiába érte el Törökországot. A gabonaexportjuk, akár csak az egész gazdaságuk ettől még romokban hever. A havi több milliárd dolláros költségvetési hiány lefaragásához minél előbb 10 millió tonna gabonát kéne exportálniuk.

- Az ENSZ közleménye szerint 6 180 345 Ukrajnából érkező menekültet tartanak nyilván Európában. Csak Lengyelországban 1,25 millió menekült van.

- Bár Gerhard Schrödert többen is bírálták, amiért múlt héten zártkörű találkozón egyeztetett Vlagyimir Putyinnal, a volt német kancellár szerint nincs miért bocsánatot kérnie.  

- Az Északi Áramlat 1 vezetéknél a földgázszállítás teljes újraindítása elől minden műszaki akadály elhárult. Az egyik gázturbina, amelyet Kanadába küldtek karbantartásra, készen áll az oroszországi szállításra – mondta el Olaf Scholz német kancellár. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint viszont néhány fontos dokumentum hiánya miatt a visszaszállítás még nem megoldható.