Háború: egy USA elleni támadásra utaltak az oroszok

Hírek2023. máj. 27.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 457-dik napján:

- Az Egyesült Államok nagyon téved, ha azt hiszi, hogy az Atlanti-óceán biztosíthatja a fennmaradását - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Rosszija 1 állami tévécsatornának nyilatkozva.

Washington úgy gondolja, hogy az önfenntartását az Atlanti-óceán biztosítja. Ez erős eltévelyedés, ha a világot a harmadik világháború határára akarja terelni. De mindeddig Washington az európai szatellitáit uszította az Oroszországi Föderáció ellen, úgy gondolva, hogy mindent megúszhat

mondta Lavrov egy pénteken bemutatott interjúrészletben.

Az orosz külügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy az ukrajnai konfliktusban "régóta részes" Egyesült Államok ellenséges fellépése veszélyes válságba sodorta az orosz-amerikai kapcsolatokat, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.

- Oroszország Kijevet hibáztatta a déli Belgorod régióját ért tucatnyi csapásért. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója szerint az ukrán hadsereg felelős a régiót ért tüzérségi, aknavető- és dróntámadásokért, de nem számolt be áldozatokról. A dél-oroszországi Krasznodar városát ért támadás során két drón megrongálta a városközpontban lévő épületeket - közölték tisztviselők.

A szomszédos Rosztov régióban a kormányzó szerint egy ukrán rakétát lőttek le Morozovszk közelében, ahol egy orosz légibázis található.

- Oroszország elkötelezett az ukrajnai konfliktus politikai és diplomáciai rendezése mellett, de az ukrán fél és nyugati támogatói komoly akadályokat gördítettek a béketárgyalások újraindítása elé - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor pénteken Moszkvában fogadta Li Huit, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottját.

- Az orosz erők rakétacsapást mértek pénteken a kelet-ukrajnai Dnyipro városára, ahol eltaláltak egy orvosi rendelőintézetet - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hivatalos közösségi oldalain. Szerhij Liszaknak, Dnyipropetrovszk megye kormányzójának közlése szerint a Dnyiprót ért orosz rakétatámadásnak a legfrissebb adatok szerint két halálos áldozata és harminc sérültje van.

- Az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev szerint az ukrajnai konfliktus évtizedekig is eltarthat, és amíg Volodimir Zelenszkij van hatalmon, addig lehetetlen tárgyalni Ukrajnával.

- Nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel mért az orosz hadsereg csoportos csapást ukrán lőszerraktárakra, az összes kijelölt létesítményt eltalálták - közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

- A nap folyamán az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást. A lövések következtében Donyeckben két civil megsebesült.