Kitiltották Oroszországból Barack Obamát és 500 amerikait

Hírek2023. máj. 19.MTI

Ötszáz amerikai állampolgártól, köztük Barack Obama volt amerikai elnöktől tagadta meg a beutazás jogát Oroszország pénteken, válaszul az ellene rendszeresen bevezetett amerikai szankciókra - közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

"Válaszul a Joe Biden kormánya által rendszeresen bevezetett oroszellenes szankciókra, amelyek Washington szándéka szerint arra irányulnak, hogy Oroszországnak a lehető legnagyobb kárt okozzák, személyesen érintve országunk tisztviselőit és egyszerű állampolgárait, ellenintézkedésként 500 amerikai számára záratik le a belépés az Oroszországi Föderációba" - áll az orosz diplomáciai honlapján megjelent közleményben.

A szöveg szerint rég ideje lenne, hogy Washington megtanulja: egyetlen Oroszország elleni ellenséges támadás sem marad kemény válasz nélkül.A külügyminisztérium rámutatott, hogy az eltiltott állampolgárok között van Barack Obama volt amerikai elnök és a végrehajtó hatalom különböző szintű vezetői, köztük Nina Jankowitz, a Fehér Ház "orosz dezinformáció" elleni küzdelemért felelős kezelője, valamint a 2022. novemberi választásokon először megválasztott szenátorok és kongresszusi képviselők, a "kijevi rezsimnek" fegyvert szállító vállalatok vezetői.

A feketelista emellett kormányzati és rendvédelmi szervek olyan munkatársainak nevét is tartalmazza, "akik közvetlenül részt vettek a másként gondolkodók üldözésében az úgynevezett +Capitolium-ostromot+ követően".