Háború: egyre jobban fegyverkezik az egyik NATO-tag Oroszországgal szemben

Hírek2024. máj. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 824-dik napján:

- Lengyelország közölte, hogy 677 millió euró értékben nagy hatótávolságú rakétákat vásárol az Egyesült Államoktól, hogy növelje védelmi képességeit az esetleges orosz fenyegetésekkel szemben. Varsó hétfőn azt is bejelentette, hogy korlátozza az orosz diplomaták mozgását a területén, amire Moszkva megtorló intézkedéseket helyezett kilátásba.

Az új intézkedések korlátozzák a varsói konzuli személyzet mozgását,

de nem érintik Szergej Andrejev orosz nagykövetet.

Lengyelországban nemrég őrizetbe vettek több olyan személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy szabotázs-akciókat terveztek az orosz biztonsági szolgálatok nevében.

- Spanyolország idén 1 milliárd euró katonai segélyt nyújt Ukrajnának, miután Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Madridban találkozott, hogy aláírjanak egy "rendkívül fontos", évtizedes védelmi és biztonsági megállapodást.

- Zelenszkij kedden Belgiumba látogat, hogy aláírjon egy újabb biztonsági megállapodást - közölte a belga miniszterelnöki hivatal.

- Az orosz kézen lévő kelet-ukrajnai Luhanszk városát három órán belül kétszer is támadás érte - közölték tisztviselők. Úgy tűnt, hogy mindkét csapás során tűz ütött ki. Ukrajna egyik incidensről sem nyilatkozott hivatalosan, de ukrán hírügynökségek szerint

a második csapás célpontja egy repülőtér volt. Egy videót is közzé tettek egy nagy területen terjedő tűzről.

- Oroszország hétfőn közölte, hogy Moszkva külterületén lezuhant egy drón, és a főváros két nagy repülőterén kevesebb mint egy órára korlátozásokat vezettek be.

- Az orosz erők újabb két falut foglaltak el Ukrajnában. A harkivi területen található Ivanivkát és egy Netailove nevű falut a Donyeckben - közölte hétfőn a védelmi minisztérium.

- Egy ukrán drón vasárnap egy nagy hatótávolságú radarállomást vett célba mélyen Oroszország belsejében. Ez volt a második ilyen csapás egy héten belül - közölte egy kijevi hírszerzési forrás, amely szerint a csapás egy "Voronyezs M" radart célzott meg 1500 kilométerre a kijevi erők által legközelebb tartott területtől.

- Három ember meghalt és hat megsebesült egy orosz támadásban az ukrajnai dél-mikolajevi régióban hétfőn - közölte az ukrán mentőszolgálat és egy helyi tisztviselő.

- Ukrajna hétfőn visszavonta azt a bejelentését, hogy hamarosan francia katonai kiképzők érkeznek az országba, mondván, hogy még tárgyalásokat folytat Párizzsal és más szövetségesekkel a kérdésről. A kijevi védelmi minisztérium azt követően tette a "pontosítást", hogy Olekszandr Szirszkij hadseregfőnök azt mondta, hogy hamarosan

megérkeznek az első francia katonai kiképzők a háború sújtotta országba.

- A svájci törvényhozók hétfőn felszólították a kormányt, hogy szigorúbban lépjen fel az országban tevékenykedő orosz kémekkel szemben. A parlament alsóházának tavalyi szavazása után a felsőház hétfőn elsöprő többséggel támogatta a Svájc nemzetbiztonságára vagy diplomáciai tekintélyére veszélyt jelentő kémek rendszeres kiutasítását.