Háború: Hat NATO-ország „drónfalat” tervez az orosz határokhoz

Hírek2024. máj. 27.Sz.A.

Hat NATO-ország „drónfal” kialakítását tervezi az Oroszországgal közös határaik védelmére, miután számos provokáció történt, az erőszakos migrációtól kezdve a határok módosítására tett kísérletekig.

Finnország, Norvégia, Lengyelország és a három balti állam miniszterei a hétvégén közölték, hogy megbeszélést folytattak egy összehangolt drónrendszer létrehozásáról az Oroszországgal közös határaik mentén a csempészet és a további provokációk megelőzése, valamint a védelem segítése érdekében - írja a Financial Times.

Ez egy teljesen új dolog - egy drónfal, amely Norvégiától Lengyelországig húzódik -, és a cél az, hogy drónok és más technológiák segítségével megvédjük határainkat a barátságtalan országok provokációitól és megakadályozzuk a csempészetet

- mondta Agne Bilotaite litván belügyminiszter a Balti Hírszolgálatnak.

Az elmúlt hónapokban és években mind a hat országot úgynevezett hibrid támadások - nem katonai intézkedések, amelyek általában tagadhatóak - érték Oroszország részéről, beleértve az Afrikából és a Közel-Keletről érkező, okmányokkal nem rendelkező menedékkérők átküldését a határaikon.

Mari Rantanen, Finnország belügyminisztere elmondta, hogy a fal segíthet megvédeni az északi ország 1340 km hosszú, közös határát Oroszországgal.Az időzítésről és a drónfal pontos működéséről nem közöltek részleteket. Bilotaite szerint minden országnak el kell végeznie a „házi feladatát”, és felvetette, hogy uniós forrásokat is fel lehetne használni.

A NATO frontvonalbeli államai fokozták az Oroszország szándékaival kapcsolatos figyelmeztetéseket, miután Moszkva 2022 februárjában megtámadta Ukrajnát, majd ezt követően háborús alapokra helyezte gazdaságát.

Oroszország védelmi minisztériuma a múlt héten közzétett honlapján egy javaslattervezetet Litvániával és Finnországgal való egyoldalú tengeri határainak kiterjesztéséről, majd törölte a tervet.

Egy nappal később az orosz határőrök 25, a határt jelző bóját távolítottak el az észt vizekről, ami felháborodást váltott ki, és a NATO és számos tagállama támogatásáról biztosította Tallinnt.Számos NATO-ország úgy véli, hogy Oroszország a következő öt-tíz éven belül tesztelheti a NATO határait, miközben a hírszerző szolgálatok számos feltételezett szabotázsakciót fedeztek fel a területükön.

Oroszország Ukrajna elleni háborúja rávilágított a drónok fontosságára, mindkét fél használta őket a támadások során. Több NATO-ország válaszul felállította vagy megerősítette drónhadviselési egységeit.A hat NATO-ország a találkozón megvitatta a lakosság nagy részének evakuálására vonatkozó terveiket is egy esetleges konfliktus esetén.

Finn tisztviselők például meglepődésüknek adtak hangot amiatt, hogy Ukrajna a frontvonalakon vagy azok közelében tartja a polgári lakosságot, mivel, az északi ország védelmi tervei között szerepel a határ menti lakosság evakuálása - írja a lap.