Háború: elérkezett az oroszok bosszúja - keleten fordult a kocka

Hírek2024. szept. 12.D.J.

Ez történt az ukrán háború 931-dik napján:

- Az orosz erők jelentős ellentámadást indítottak az ukrán csapatok ellen az oroszországi Kurszk térségében - közölték Moszkva-barát háborús bloggerek és egy magas rangú orosz parancsnok. Ukránbarát megfigyelők is súlyos harcokról és falvak esetleges orosz visszafoglalásáról számoltak be.

Az orosz erők állítólag több községet is elfoglaltak az Oroszországból kiszakított területek nyugati részén, és az ukrán csapatokat Malaja Loknyától keletre szorították vissza.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy több falunál legyőzték az ukrán egységeket.

- A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) csütörtök reggel azt közölte, hogy az orosz erők ellentámadásokat indítottak és a jelentések szerint szeptember 10-én és 11-én elfoglaltak több települést Korenevótól északkeletre és délre.

Az ISW úgy látja: a szeptember 11-i orosz ellentámadások mérete, mértéke és lehetséges kilátásai a kurszki területen nem világosak, és a helyzet a jelentésük szerint továbbra is képlékeny. Apti Alaudinov vezérőrnagy, aki a Kurszkban harcoló csecsenföldi Akhmat különleges erők parancsnoka, azt mondta,

hogy az orosz csapatok támadásba lendültek és visszavették az ellenőrzést mintegy 10 kurszki település felett.

- Egy orosz SzU-35-ös vadászgép szerdán lezuhant a Fekete-tengeren, miután rakétákat lőtt ki ukrán célpontok felé - jelentették. Megerősítés nem történt, de mind az orosz, mind az ukrán információs csatornák lezuhanásról és az azt követő orosz keresőakcióról posztoltak, eltérő, meg nem erősített beszámolókkal arról, hogyan lőhették le.

- Andrij Szibiha ukrán külügyminiszter szerdán felszólította Kijev nyugati határain lévő szövetségeseit, hogy lőjék le a nyugati területei felett repülő orosz drónokat és rakétákat. „Már számos esetben előfordult, hogy orosz repülőgépek megsértették a szomszédos államok és a NATO-országok légterét” - mondta Szibiha. 

Ez azt követően történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter az eddigi leghatározottabb utalást tette arra, hogy a Fehér Ház feloldja az Ukrajnára vonatkozó korlátozásokat. Vagyis a nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszországon belüli kulcsfontosságú katonai célpontok ellen használhatja Ukrajna. A döntést úgy tudják, hogy a magánbeszélgetéseken már meg is hozták.

Blinken és David Lammy brit külügyminiszter szerdán Kijevben találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

- Brit kormányzati források jelezték, hogy már megszületett a döntés arról, hogy Ukrajna engedélyezi a Storm Shadow cirkálórakéták bevetését Oroszországon belüli célpontok ellen, bár ezt várhatóan nem jelentik be nyilvánosan pénteken, amikor Keir Starmer brit miniszterelnök Washingtonban találkozik Joe Bidennel.