Háború: eljöhet, amitől mindenki tartott - kiszélesedhet az ukrán konfliktus

Hírek2024. máj. 7.D.J.

Ez történt az ukrán háború 803-dik napján:

- Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy csapást mér brit katonai létesítményekre, és elrendelte hadseregének, hogy tartson atomfegyvergyakorlatokat, amit a Kreml válaszlépésnek minősített Emmanuel Macron francia elnök és David Cameron brit külügyminiszter megjegyzéseire. Macron azt mondta, hogy "nem zárja ki" annak lehetőségét, hogy csapatokat küldjön Ukrajnába,

Cameron pedig azt mondta, hogy Kijevtől függ, hogyan használja a brit fegyvereket, többek között Oroszországon belüli célpontok ellen.

- Az Egyesült Államok és a legtöbb uniós ország bojkottálni fogja a Vlagyimir Putyin új elnöki eskütételét kedden a Kremlben, de Franciaország és néhány más uniós állam várhatóan küld egy küldöttet Kijev kérése ellenére. "Nem, nem lesz képviselőnk a beiktatásán" - mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

- Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn egy párizsi csúcstalálkozón arra sürgette Hszi Csin-ping kínai államfőt, hogy Peking befolyását felhasználva állítsa le az Ukrajna elleni orosz háborút. Európát aggasztja, hogy miközben Kína hivatalosan semleges az ukrajnai konfliktusban, lényegében támogatja Oroszországot, amely kínai eszközöket használ a fegyvergyártásban.

"Több erőfeszítésre van szükség a kettős felhasználású áruk Oroszországba történő szállításának visszaszorítása érdekében, amelyek a harctérre kerülnek" - mondta von der Leyen a megbeszélések után, hozzátéve, hogy "ez valóban hatással van az EU és Kína kapcsolataira".

- Az orosz erők ellenőrzésük alá vonták az ukrajnai kelet-donyecki régióban lévő Szolovove települést és a Harkiv régióban északabbra fekvő Kotliarivka települést - közölte hétfőn a védelmi minisztérium.

Az ukrán hadsereg esti vezérkari jelentésében egyik településről sem tett említést.

- Az ukrán súlyemelő Oleksandr Pieliescsenko, aki a 2016-os riói olimpián a 85 kilogrammos könnyűsúlyú kategóriában a negyedik helyen végzett, hazáját védve halt meg. A hírt megerősítette az Ukrán Nemzeti Olimpiai Bizottság, amely szerint Pielieshenko vasárnap harci cselekmények közben halt meg. A 2022-es orosz invázió első napjaiban vonult be.

- A lengyel kormány hétfőn közölte, hogy finanszíroznák 20 ezer Starlink internetkészülék üzemeltetését Ukrajnában - ez a hálózat elengedhetetlen az ország katonai kommunikációjához, miközben az ország az orosz invázió ellen küzd. Az Elon Musk SpaceX vállalatának tulajdonában lévő Starlink egy alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakból álló hálózat, amely képes internetet biztosítani távoli helyeken vagy olyan területeken, ahol a normál kommunikációs infrastruktúra leállt.