Beváltak a rakétaelhárító rendszerek Irán és az oroszok ellen, az egész világ venni akar belőlük

Elemzések2024. máj. 5.F. P.

Először mutatkoztak be élesben és tömegesen a ballisztikus rakétákat elhárító fegyverrendszerek Ukrajnában, Izraelben és a Vörös-tengeren, és annyira sikeresnek bizonyultak hogy hirtelen növekedni kezdett irántuk a kereslet.

Évtizedek óta fejlesztik a ballisztikus rakétákat, és először csak a nagyhatalmak rendelkeztek velük, de most már Irán is gyártja őket, és még proxyjainak, terrorszervezetinek is átadja azokat. Az ellenük való védelmet is fejlesztették, a leglátványosabb az izraeli Vaskapula lett, azonban egyszerre és tömegesen most tudták bemutatni a rendszerek, mit tudnak.

Látványos sikerek

A leglátványosabb az Iránból kilőtt 120 közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta elfogása volt:

az amerikai SM-3 és az izraeli Arrow rendszerek megsemmisítették majdnem az összeset, a drónokkat és kisebb eszközökkel a Vaskupola bánt el. 

Az elmúlt hónapokban az amerikai hadihajókról indított elfogórakéták kapták el a húszik hajók elleni ballisztikus rakétáit,

Ukrajnában pedig az amerikai MIM-104 Patriotok lőttik ki a fejlett orosz Iskander és Kinzsal rakétákat.

Az arab olajországok már felszerelkeztek

A Reuters 6 szakértővel is beszélt, akik elmondták, hogy a sikereket látva több ország hadserege vásárolna rakátaelhárító rendszereket, jókora megrendeléssel látva el a gyártókat.

Szaúd-Arábia már korábban Patriotokat használt, amikor a húszik az ő területét támadták, az Emirátusok a Lockheed Martin THAAD rendszerét üzemelteti, Kuvait, Katar és Bahrein Patriotokat telepített. Ezek gazdag olajországok, nem okozott gondotta a komoly védelmi eszközök beszerzése.

Ázsia és Ausztrália

A mostani sikerek elsősorban ázsiai-csendes óceáni térség országait bátorítják vásárlásra,
akik adott esetben kínai vagy észak-koreai rakátatámadástól tartanak.
A gazdagabb országok közül japán, Ausztrália és Dél-Korea az elsődleges vásárlók, de szinte minden ázsiai ország fejleszti már rakétaelhárítását.
 
Dél-Korea Izrael mintájára próbál hatékony védelmet kialakítani, hisz esetében is a szomszédból, konkrétan Észak-Koreából várható fenyegetés.