Háború: elképesztő mi folyik a keleti fronton - az oroszok hullanak, mint a legyek

Hírek2023. nov. 17.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 631-dik napján:

- Nyugati tisztviselők szerint akár napi 1000 orosz áldozata is lehet az Avdijivka városért folytatott brutális harcoknak. A tisztviselők szerint ez a szám a "csúcsot" jelenti. Van hogy ez a szám 500-ra megy le. Ukrajna "lassabban, megfontoltabban" nyomul előre, míg Oroszország kevésbé óvja a katonáit a támadásoknál.

"Az ukrán oldalon viszonylag kevés az áldozat" - mondták. "Jelentősen [kevesebb], mint amennyit az orosz oldalon látunk".

Összességében azonban egyik fél sem élvez előnyt a másikkal szemben. Nagyobb területeket nem tudnak bevenni a város körül.

- Oroszország már nem tudja terepként használni támadásai előkészítésére a Fekete-tengert, Ukrajnának pedig sikerült magához ragadnia a kezdeményezést - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

- Ukrajnában eddig már 852 civil sebesült meg földbe ásott aknák és más robbanószerkezetek, illetve robbanóanyagok miatt, közülük 265-en meghaltak - hozta nyilvánosságra Pavlo Voznyuk ezredes.

- A Yale Egyetem által közzétett kutatás szerint több mint 2400 hat és 17 év közötti ukrajnai gyermeket vittek

13 fehérorosz létesítménybe azóta, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát.

- Három ukrajnai frontszakaszon 18 rohamot vertek vissza az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán, ennek során több mint 760 ukrán katona esett el vagy sebesült meg - közölte hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium.

- Az USA szankciókat vetett ki a G7-ek által meghatározott árplafon felett értékesített orosz kőolaj szállítása miatt néhány tengerhajózási vállalatra és egyes hajókra.

- A moszkvai védelmi minisztérium napi összesítése a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett egy vezetésipontot, egy MiG-29-es repülőgépet, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, négy páncélozott harcjárművet, három lengyel Krab és két amerikai M109-es Paladin önjáró,

valamint hét amerikai M777-es és egy brit FH70-es vontatott tarackot, két HIMARS-rakétát, egy JDAM irányított légibombát és 26 drónt.

- A terroristák és szélsőségesek nyilvántartásába vette csütörtökön Alekszej Navalnij elítélt orosz ellenzéki politikus három ügyvédjét, Vagyim Kobzevet, Igor Szergunint és Alekszej Lipcert az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).

- Az ukrán légierő a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az éjjel Ukrajnát támadó 18 orosz csapásmérő drónból 16-ot megsemmisítettek, ezen felül pedig még egy H-59-es rakétát is.

- Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) Telegram-csatornáján közölte, hogy háborús bűncselekmény elkövetésével gyanúsította meg, és erről értesítette is Nyikolaj Sulginov orosz energiaügyi minisztert.

Az orosz kormánytag ellen azért indult eljárás, mert hozzájárult ahhoz, hogy 

orosz katonai bázisokat kapcsoljanak össze a herszoni régióban található erőművekkel - tette hozzá az SZBU.

- Kijevbe látogatott csütörtökön David Cameron brit külügyminiszter, akinek tárgyalásain a londoni külügyi tárca tájékoztatása szerint Ukrajna NATO-tagsági törekvései is szóba kerültek.