A leggyakrabban használt internetes jelszavak: kerüljük őket!

Elemzések2023. nov. 17.F. T.

Az internet hajnalán, 20-25 éve még nem volt sok gond a jelszavakkal: nem törték még fel őket, és nem voltak megkötések, miközben leggyakrabban 6 karaktert lehetett megadni. Ez máig látszik a leggyakoribb jelszavakon, sokszor ugyanakkor már egyre összetettebbeket kérnek az alkalmazások.

Egyre több internetes felhasználáshoz kell nevet és jelszót megadni, ami elég nagy kihívás, hisz ezekre az adatokra emlékeznünk is kellene később. Sokan lustaságból egész egyszerű jelszót választanak, csakhogy ezt az azokat feltörni próbálkozók is tudják. Igen ám, de ha bonyolult jelszót választunk, vagy legalábbis olyat, melyet nem lehet hozzánk kötni és így egyszerűen kitalálni, akkor mi magunk sem fogunk rá emlékezni.

Jelszóhelyreállítás, speciális karakter

Nagy baj persze akkor sincs, miután a legtöbb alkalmazásnál helyre lehet állítani az elveszett jelszót például emailünkre és/vagy telefonunkra küldött kód segítségével, de ezt sem gyakran szeretné az ember végigcsinálni. Mindeközben egyre több olyan alkalmazás van, amely nem csak számot, kis-, és nagybetűt,

de még speciális karaktert is követel, hogy biztonságos legyen a jelszó.

Nem kell megjegyeznünk

Miután ezeket már végképp nehéz megjegyezni, egy lehetőség van: megjegyeztetni gépünkkel, pontosabban böngészőnkkel mégpedig oly módon, hogy ha bárhol belépünk Google vagy Microsoft számlánkra, ki melyiket használja, akkor mindig elérhető legyen az adat. Ha ezzel akad valami problémánk, akkor még mindig ott az előbb említett esett, ahol kérhetjük a jelszó helyreállítást.

A legnépszerűbbek

A CNBC szerint egy vállalkozás felmérte, hogy mik a világon leggyakrabban használt jelszavak. Ebben érdekes módon még annak is kicsi a jelentősége, hogy milyen nyelven kommunikál valaki, mert túlnyomórészt számok, vagy teljesen nemzetközivé vált szavak kerültek az első helyekre.

Az első helyen nem más szerepel, mint az 123456 számkombináció.

Megjegyezni valóban nem nehéz, kitalálni annál könnyebb. A második helyen az „admin” szó szerepelt, majd pedig ugyancsak a számok jöttek, 1-től 8-ig, majd 1-9-ig és így tovább, attól függően, hány karakteres jelszót választ valaki.

A sorban a hetedik helyen jött a „password”, majd a 15. helyen ugyanez nagy P-vel, a köztes helyeken újabb számsorozatok, mint az 123123 vagy 111111, majd pedig az első szó-, és betűpárosítás: admin123.

Országonkénti érdekességek

A listán továbbhaladva gyakori, hogy személyneveket adnak meg, itt már számít, hogy az adott nyelven hogy írják a nevet, esetleg ott mennyire népszerű. Ausztriában az Isabella tarolt, Görögországban a Katerina. Van, ahol a név-, és számkombináció: Mexikóban a Flores123, Malajziában a Kento123. Angliában a focicsapatok nevei szerepelnek előkelő helyen, mint a liverpool, arsenal vagy chelsea.