Háború: Elkeseredett harcok a romokban álló Bahmutnál

Hírek2023. márc. 3.Sz.A.

Az orosz Wagner-csoport vezetője tegnap egy olyan videót tett közzé, amelyen a zsoldosok Bahmut városában harcolnak.- olvasható a The Guardian napi haditudósításában. Jevgenyij Prigozsin a Telegramon közölte a videót, amelyen Bahmut városközponttól 1,2 kilométerre tűznek ki egy Wagner-zászlót egy súlyosan megrongálódott épületre.

- Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár ma megbeszélést tartanak Ukrajna újabb segítéséről, valamint Kína esetleges fegyverszállítmányairól Oroszországnak.

- Scholz kancellár arra kérte a pekingi vezetést, hogy ne küldjön fegyvereket, inkább gyakoroljon nyomást Moszkvára, hogy vonja vissza csapatait. 

- Az USA ma egy újabb, 400 millió dolláros segélycsomagot jelenthet be Ukrajna részére - a Reuters információi szerint. Az Egyesült Államok ukrán katonák németországi kiképzésében is segítene.

- A G20 országok külügyminisztereinek tanácskozása egyezség nélkül ért véget tegnap Új Delhiben. A csoport legtöbb tagországa elítélte az orosz inváziót, Oroszország és Kína ezzel nem értett egyet.

- A csúcstalálkozón Anthony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter 10 perces megbeszélést folytatott - az amerikai külügyminisztérium szerint. Az amerikai miniszter jelezte Lavrovnak, hogy Washington addig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. Az invázió kezdete óta ez volt az első személyes találkozó a két diplomata között.

- Blinken azt is közölte, hogy Washington azt szeretné, ha olyan békével zárulna le a háború, amellyek Ukrajna is egyetért. Az amerikai külügyminiszter sürgette, hogy Moszkva térjen vissza a Start2 atomfegyverekről szóló megállapodáshoz.

- Az ukrán erők egyelőre kitartanak Bahmut városában, amit folyamatosan ostromol az orosz haderő. Ha a várost teljesen elfpglalja az orosz hadsereg, akkor az Oroszországgal határos ipari Donbasz régiót teljesen ellenőrzésük alá vonhatják.

Az ukrán erők egyelőre kitartanak Bahmut városában, amit folyamatosan ostromol az orosz haderő. Ha a várost teljesen elfpglalja az orosz hadsereg, akkor az Oroszországgal határos ipari Donbasz régiót teljesen ellenőrzésük alá vonhatják.

A szinte teljesen lerombolt Bahmutban, ahol több mint fél éve akar régiós győzelmet aratni Oroszország - írja az Euronews.

Az ukrán vezérkar szerint az orosz csapatok tovább nyomulnak Bahmut irányába. A területről készült felvételek is megerősítik az orosz erők előrenyomulását.

Ukrán tisztségviselők hangsúlyozzák, hogy az ukrán csapatoknak lehetőségük van arra, hogy ellenőrzött visszavonulást hajtsanak végre Bahmutból, ha indokoltnak látják.

A brit védelmi minisztérium úgy véli, hogy az időjárás átmenetileg az ukránoknak kedvezhet, mivel az emelkedő hőmérséklet miatt keletkező sár korlátozza az orosz erők mozgását.

- Oroszország Zaporizzsja városában egy ötemeletes lakóépületet S-300-as rakétával talált el, a támadásban négyen életüket vesztették, nyolcan megsérültek. Az Oroszorzsághoz csatolt Zaporizzsja megyét részben elfoglalta az orosz hadsereg.

- Vlagyipir Putyin mára összehívta az orosz biztonsági tanácsot, egyúttal az elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov közlése szerint lemondta Sztavropolba tervezett útját.

- Herszon városában újabb bizonyítékok kerültek elő az orosz haderő állítólagos kínzásairól, melyet központilag irányíthattak - jelentette be egy nemzetközi jogászcsapat, amelyben ukrán ügyvédek is részt vesznek.

- A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség újabb csoportja érkezett az Oroszország által elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű felügyeletére - jelentette be az ügynökség vezetője. Rafael Grossi szerint elengedhetetlen a nemzetközi szervezet jelenléte az atomerőműnél.