„Putyin nagy vereséget szenvedett el”

Hírek2023. márc. 2.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 371-dik napján:

- Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Facebookon kijelentette, hogy 2023. március 1-jén Vlagyimir Putyin orosz elnök ötödik nagy vereségét szenvedte el az Ukrajna ellen indított támadás kezdete óta. "Történelmünk legnehezebb telét éltük túl. Hideg és sötét volt számunkra, de elpusztíthatatlanok voltunk" - írta a tárcavezető.

Megjegyezte, Ukrajnát partnerei támogatták abban, hogy kitartson, és az EU is nyert, mert "nem fagyott meg orosz gáz nélkül".

- Ukrán illetékesek szerint Oroszország legalább 130 harckocsit és páncélozott szállítójárművet veszített a dél-ukrajnai Vuhledar városnál vívott háromhetes csatában.

- Zelenszkij gazdasági tanácsadója szerint lehetséges, hogy az ukrán hadsereg ki fogja vonni az erőit Bahmutból.

- Az ukrajnai háború közép-ázsiai országokat fenyegető veszélyeire hívta fel a figyelmet az amerikai külügyminiszter szerdán Üzbegisztánban, egy nappal azután, hogy a C5+1 formátumban is tárgyalt a térség vezetőivel.

Antony Blinken úgy fogalmazott, hogy "ha egy hatalmas ország megpróbálja erővel eltörölni egy szuverén szomszédját, akkor mi tartja vissza attól, hogy ezt másokkal is megtegye".

- Moszkva nem hiszi el azt az ukrán hivatalos állítást, miszerint Kijev nem támad orosz területeket - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az elmúlt hetekben több oroszországi régióból jelentettek drónnal végrehajtott ukrán csapást vagy erre irányuló kísérletet a helyi hatóságok. 

Orosz határmenti településekkel kapcsolatban nem ritkán hangzik el hivatalos bejelentés halálos áldozatokat is követelő ukrán belövésekről.

- Jevgenyij Prigozsin, a Bahmutért vívott harcokban kulcsszerepet játszó Wagner katonai magánvállalat alapítója cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint kivonnák az ukrán egységeket a városból. Prigozsin szerint az ukrán fegyveres erők újabb tartalékokat vetnek be "és minden erejükkel igyekeznek megtartani a várost". Prigozsin úgy fogalmazott:

Az ukrán hadsereg harcosainak tízezrei tanúsítanak heves ellenállást, a harcok napról napra véresebbek.

- Oroszországnak kell lépéseket tennie azért, hogy lehetővé váljon a béke az orosz támadás alatt álló Ukrajnában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár.

- Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő szerdán "álhírnek" nevezte azt az orosz vádat, hogy Ukrajna radioaktív anyagokkal készülne bármiféle provokációra. Korábban Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő jelentette ki, hogy Kijev a Moldovához tartozó szakadár terület, a Dnyeszter-melléknél készül ilyen provokációt végrehajtani.

- Frusztráló, felháborító és botrányos a nemzeti kisebbségek felszámolását célzó újabb ukrán javaslat, amelynek értelmében arra fordítanák az Európai Uniótól az állam működésének támogatására kapott eurómilliárdok egy részét, hogy lépéseket tegyenek a nemzeti kisebbségek felszámolása felé - szögezte le a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.