Háború: előrenyomulhattak az oroszok – itt megszerezhették a teljes ellenőrzést

Hírek2022. dec. 1.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 280-dik napján:

- Az orosz hadsereg legitim célpontjaivá válhatnak az ukrán hadsereg támogatására használt amerikai műholdak - jelentette ki Vlagyimir Jermakov, a külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési osztályának igazgatója.

- Ivan Prihogyko, a Donyecktől mintegy 45 kilométerre északkeletre fekvő Horlivka polgármestere bejelentette a szomszédos Kurdjumivka település bevételét. Mint mondta, ezzel az orosz erők megszerezték a teljes ellenőrzést a Horlivka-Artemivszk (Bahmut) autópálya felett.

- Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette Bilohorivka, valamint megerősítette Andrijivka és Perse Travnya települések elfoglalását. A tábornok szerint az orosz előrenyomulás során mintegy félszáz ukrán katona esett el, valamint négy páncélozott harcjármű, három önjáró tüzérségi löveg és hat jármű semmisült meg.

 Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette Bilohorivka, valamint megerősítette Andrijivka és Perse Travnya települések elfoglalását.

- Megsérült egy biztonsági tiszt Ukrajna madridi nagykövetségén, amikor szerdán felbontotta a nagykövetnek címzett levélbombát. A biztonsági tiszt könnyű sérüléseket szenvedett – mondta Mercedes Gonzalez spanyol kormánytisztviselő.

Az incidens nyomán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter utasította Kijev összes külföldi nagykövetségét, hogy „sürgősen” erősítsék meg a képviseletek biztonságát.

- Az orosz erők megpróbáltak előrenyomulni Kelet-Ukrajnában, délen pedig harckocsi-, aknavető- és tüzérségi csapásokat mértek Herszonra – közölte az ukrán hadsereg.

- Ukrajnának szüksége van az Egyesült Államok által gyártott Patriot rakétavédelmi rendszerekre, hogy megvédje polgári infrastruktúráját, amelyet Oroszország heves támadása fenyeget – mondta Dmitro Kuleba külügyminiszter.

- Az ukrán állami segélyszolgálat közölte, hogy az elmúlt 24 órában kilencen vesztették életüket tűzvészekben. Az incidenseket az okozta, hogy az áramszünetek közben az emberek megpróbálták felfűteni az otthonaikat.

- Három napos látogatásra Kijevbe érkezett Justin Welby, Canterbury érseke, hogy szolidaritást vállaljon Ukrajna népével és egyházaival.

- Olekszandr Sztaruh, a Zaporizzsja regionális katonai közigazgatás vezetője szerda kora reggel azt mondta, hogy a térségben az éjszaka folyamán végrehajtott orosz csapások egy gázelosztó pontot értek. Tűz ütött ki, amelyet azóta eloltottak.

- Ukrajna azt állítja, hogy az elmúlt 24 órában további 500 orosz katonát öltek meg, így a február 24. óta a támadók oldalán az elhunytak száma 88 880-ra nőtt.

- Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy Oroszország akkora támadóerőt hozott volna létre Fehéroroszország területén, mint amilyent februárban Ukrajna ellen bevetett - jelentette ki Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

- A Nyugat arra kényszeríti Ukrajnát, hogy ő vívja meg a háborút, amelyet maga folytat Oroszország ellen - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy szerdai moszkvai ifjúsági fórumon.

- Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nem fog sikerülni megbontani a NATO egységét, és nem fogja elérni, hogy a szövetségesek magára hagyják Ukrajnát - hangoztatta Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán Bukarestben.

- Jövőre másfélszeresére nő az orosz állami védelmi megrendelések finanszírozása, ami biztosítani fogja, hogy "nem kevesebb mint 99 százalékos szinten" teljesítsék őket - jelentette ki Szergej Sojgu védelmi miniszter a katonai tárca kollégiumának.