Nagy nyereségtől eshetnek el a bankok és az ügyfelek a kamatplafonnal

Elemzések2022. dec. 1.HP

Jelentős nyerészkedést akadályoz meg a nemrég bejelentett betéti kamatplafon. Ezen intézkedés nélkül 13 százalék feletti betéti kamatokat kereshettek a nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfelek az egyedi kamatozású bankbetéteken.

Az infláció mérséklése és a forint erősítése érdekében az MNB 18 százalékra emelte az egynapos betéti tender kamatlábát. E kamatláb az irányadó kamat szerepét tölti be jelenleg Magyarországon, mert a kereskedelmi bankok korlátlan mennyiségű összegeket le tudnak kötni a jegybanknál ebben az eszközben.

A bankoknak ez a 18 százalékos betéti kamat lényegében bevételt jelent. Ezzel összhangban megéri a pénzintézeteknek, ha valamivel 18 százalék alatti betéti kamatlábakat kínálnak a kiemelt, nagyobb megtakarítással rendelkező ügyfeleknek.

A keletkező kamatkülönbözet a bankok bevételét növeli.

Verseny

Annak érdekében, hogy a nagyobb ügyfelek a bankoknál kössék le a pénzüket betét formájában, jellemzően magasabb kamatot kell kínálnia az adott banknak, mint az egyéves diszkontkincstárjegy hozama.

Utóbbi szűk 13 százalék közelében mozog. Vagyis 13 százaléknál többet kell fizetni a kiemelt ügyfeleknek, hogy megérje számukra betétbe rakni a pénzüket.

Rendelet

A rendelet az intézményi befektetőknek és a 20 millió forint fölötti lakossági megtakarítóknak kínálható betéti kamatot maximalizálja.

Ennek mértéke nem haladhatja meg az Államadósság Kezelő Központ által utoljára közzétett 3 hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy aukción kialakult átlaghozamot. Jelenleg ez valamivel 13 százalék alatt mozog. Az intézkedés a legfeljebb egyéves futamidejű betétekre vonatozik.

Banktitok

A nagyobb ügyfeleknek kínált (egyedi) betéti kamat mértékéről nincs információ, mert az banktitoknak minősül.

A piaci verseny miatt azonban a bankok nagy valószínűséggel 13 és 18 százalék közötti betéti kamatot kínáltak a nagyobb megtakarítással rendelkezőknek.

Ezt a jelenséget hivatott megszüntetni a kormányrendelet.

Az MNB rendkívüli kamatemelése után ugyanis a nagyobb ügyfelek aránytalanul magas kamathoz juthattak, miközben a bankok a feltételezhetően szélesebb kamatmarzsuk miatt extraprofitot realizálhattak.

Minél magasabb a kamatkörnyezt, annál szélesebbek a banki kamatmarzsok.

Ezenfelül a nagyobb megtakarítók kereslete a nagybani állampapírpiacról elmozdulhatott volna az éven belüli bankbetétek irányába. Ez a rövidebb futamidejű állampapírok hozamának emelkedését eredményezhette volna, ami növelné az állam kamatkiadásait.

Ezt a kockázatot is kezeli az új szabályozás.