Háború: előrenyomulnak az ukránok

Hírek2022. dec. 9.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 288-dik napján:

- Szerhij Hajdaj, a kelet-ukrajnai Luhanszk megye kormányzója arról írt, hogy az ukrán erők folytatják az előrenyomulást Szvatove és Kreminna irányában, és meggyőződését fejezte ki, hogy "hamarosan a vezérkar jó hírekről" számolhat be. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy gyors sikerre nem lehet számítani, mert az oroszok hatalmas mennyiségű felszerelést és személyzetet csoportosítottak a térségbe, beleértve azokat a csapatokat, amelyeket Herszon felől irányítottak át. Szerinte a mostani tél sorsfordító lehet.

- Vlagyimir Putyin kijelentette: továbbra is támadni fogják az ukrán energia-infrastruktúrát. Az orosz vezető szerint a csapásaik a krími hídon történt októberi robbantásra adnak választ.

- Egy ukrán tisztviselő szerint körülbelül 10 ezer ukrán szolgálatost és nagyjából ugyanennyi ukrán civilt tartanak fogva orosz fogdákban. Olekszandr Kononenko, aki az ukrán parlament nevében felügyeli az emberi jogokat azt mondta, hogy a civileket illegálisan tartják hadifogságban.

- Az orosz védelmi minisztérium szerint a csapataik harcászati ​​gyakorlatokon vesznek részt Fehéroroszországban. A minisztérium által közzétett videóklipek azt mutatják, hogy orosz katonák hófelszerelésben, harckocsik közelében edzenek.

- Fogolycserét hajtott végre az Egyesült Államok és Oroszország. Az illegális fegyverkereskedelem miatt 25 évre ítélt Viktor Butot kicserélték a februárban bebörtönzött amerikai kosárlabdázóra Brittney Grinerre, akit korábban Moszkvában tartóztattak le.

- Az orosz erők több rakétavetőt telepítettek a leállított ukrajnai Zaporizzsja atomerőmű közelébe – állították csütörtökön ukrán tisztviselők.

- Az orosz tüzérségi erők heves ágyútűz alá vették csütörtökön a Donyeck megyei Toreck városát, a támadás következtében egy helyi lakos életét vesztette, két másik megsérült - közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója.

- Az Európai Unió belügyminiszteri tanácsa csütörtökön határozatot fogadott el arról, hogy az EU-tagországok ezentúl nem fogadják el az Ukrajnában és Georgiában kiállított orosz okmányokat.

- Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter. A tárcavezető kifejtette, hogy a háború előtt Ukrajna egy-két új drónt állított hadrendbe. Február óta viszont módosítottak a jogszabályokon, egyszerűsítették az új fegyverek, haditechnikai eszközök felvételét az ukrán fegyveres erőkbe.

- Kilenc nyugati sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz légierő nagypontosságú csapásai: öt amerikai gyártmányú MRLS és két német MARS-II típusút, valamint két amerikai HIMARS-t - közölte a csütörtöki orosz hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy.

- A nemzetközi közösség állhatatossága révén sikerült csökkenteni azt a veszélyt, hogy Oroszország atomfegyvert vessen be az Ukrajna elleni háborújában - mondta Olaf Scholz német kancellár.