Háború: Észak-Korea és Moszkva összefogásától tartanak a G7 védelmi miniszterei

Hírek7 órájaNövekedés.hu

Ez történt az orosz-ukrán háború 970. napján.

A G7 országok védelmi minisztereinek nápolyi csúcstalálkozóján a résztvevők biztosították Ukrajnát arról, hogy számíthat a további segítségre, beleértve a rövid- és hosszútávú katonai támogatást, valamint Ukrajna euróatlanti intergrációjának előremozdítását, melyet visszafordíthatatlannak neveztek.

Volodimir Zelenszkij a hét elején ismertette „győzelmi tervét”, de nem sikerült előrébb hoznia az ország NATO-tagság folyamatának elindítását.

Ukrajna esetleges felvétele az orosz-ukrán háború kiterjedéséhez vezetne, és a diplomáciai megoldást ellehetetlenítené – írja a Guardian.

Franciaország támogatja Ukrajna „győzelmi tervét”, hogy minél előbb véget érhessen a háború – mondta Kijevben Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter, aki hangsúlyozta, hogy Oroszország győzelme a nemzetközi jog semmibe vételéhez és káoszhoz vezetne.

Zelenszkij terve vegyes fogadtatást kapott, mert tartalmazza Ukrajna NATO-tagságát és a nyugati nagy hatótávolságú fegyverek bevetését oroszországi területeken is. Ukrajna számára kulcsfontosságú az Egyesült Államok támogatása, de az elnökválasztás előtt Joe Biden elnök már nem hoz ilyen nagy súlyú döntéseket.

Újabb orosz támadások érték Kijevet, az ukrán légvédelem a támadásokat visszaverte, de Vitalij Klicsko főpolgármester felszólította a lakosságot, hogy húzódjanak be az óvóhelyekre.

Ukrajna Moszkva és nyugat-oroszországi célpontok ellen indított dróntámadásokat.

Ukrán források szerint észak-koreai katonák is segítenek az orosz katonáknak az Ukrajna elleni háborúban, egy ezt bizonyító videót is közzétett az ukrán biztonsági szolgálat.Lloyd Austin amerikai külügyminiszter szerint nem lehet megerősíteni, hogy Észak-Korea csapatokat küldött volna Oroszországba, de ha igazak az erről szóló értesülések, az a miniszter szerint aggasztó lenne.

Az ukrán külügyminisztérium szerint hatalmas kockázatot jelent, ha a jelenlegi határokon túlterjedne a háború.

A G7 csoport védelmi minisztereinek csúcstalálkozóján Boris Pistorius német tárcavezető is aggasztónak nevezte, hogy Észak-Korea beállhat Oroszország mögé, ami a háború kiterjedését okozhatja.