Háború: európai létesítményeket támadhat Oroszország?

Hírek2022. szept. 29.D.J.

Ez történt az ukrán háború 217-dik napján:

- A politikusok Európa-szerte arra figyelmeztettek, hogy az Északi Áramlat vezetékek feltételezett szabotálása azt is jelentheti, hogy az oroszok újabb csapásokat akarnak majd mérni az európai energiainfrastruktúrára. Emiatt Norvégia miniszterelnöke, Jonas Gahr Støre kijelentette, hogy országa fokozni fogja katonai jelenlétét a norvég létesítményeknél.

- Az álnépszavazások lebonyolítása után az ukrajnai Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók orosz-párti vezetői hivatalosan is kérték Vlagyimir Putyin elnököt, hogy csatolja Oroszországhoz a megszállt területeket. A Kreml jelezte: miután beolvasztják az érintett régiókat, az ellenük indított katonai akciókat közvetlen Oroszország elleni támadásnak fogják tekinteni.

- Izrael eddig óvatosan fogalmazott a háború kapcsán, most viszont kijelentették: "nem fogadják el a megszállt keleti körzetekben tartott népszavazások eredményét".

Az izraeli külügyminisztérium kedd esti nyilatkozatában azt is közölték: "elismerik Ukrajna szuverenitását és területi integritását”.

- Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke újabb szankciókat javasolt Oroszországgal szemben. Egyebek mellett az orosz olaj árának korlátozása is a javasolt lépések között szerepel.

- Egy szankciókkal foglalkozó nemzetközi munkacsoport jelentése arra a következtetésre jutott, hogy Oroszországot a „terrorizmus állami szponzorának” kell nyilvánítani.

- Liz Truss, Nagy-Britannia miniszterelnöke kijelentette: az Egyesült Királyság soha nem ismeri el az orosz kísérleteket Ukrajna feldarabolására. Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője is elítélte az ukrajnai "illegális népszavazásokat".

- Miután felmerült, hogy az Ukrajnán keresztül Európába érkező földgáz szállításokat leállítja Oroszország, megint emelkedni kezdtek a gázárak.

- A Kreml visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország állna az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadás mögött. A vádakat „meglehetősen kiszámíthatónak és előre láthatóan ostobának” minősítették.

- Az Egyesült Államok moszkvai nagykövetsége biztonsági riasztást adott ki és felszólította az amerikai állampolgárokat, hogy haladéktalanul hagyják el Oroszországot.

A közleményük figyelmeztetett: az orosz-amerikai kettős állampolgárokat Moszkva behívhatja katonának.

- Románia, Bulgária és Lengyelország kormánya is felszólította az Orosz Föderációban tartózkodó állampolgárait, hogy sürgősen távozzanak, mivel a határátlépések idővel egyre nehezebbé válhatnak.

- Az orosz hatóságok ellenőrző pontokat hoznának létre az ország egyes határszakaszain, hogy erőszakkal mozgósítsák azokat a férfiakat, akik az országból menekülve próbálják elkerülni a mozgósítást.

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország a korábbinál erősebb védelmet igyekszik kiépíteni Kelet-Ukrajnában, miközben Ukrajna továbbra is próbál kelet felé előrenyomulni.

- Az ukrán hatóságok azt állítják, hogy azonosítottak öt orosz katonát, akik állítólag civil autókra lőttek Kijev térségében a háború első napjaiban.