Háború: egy lehetséges Oroszország elleni pusztító válaszlépésről beszélnek a lengyelek

Hírek2022. szept. 28.D.J.

Ez történt az ukrán háború 216-dik napján:

- Azután, hogy Oroszország népszavazásokat tartott négy megszállt ukrán régió beolvasztásáról, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette: az érintett régiók állampolgárait meg fogják védeni.

- Ha Ukrajnában Moszkva atombombát vet be, akkor a NATO válasza legyen pusztító, viszont a szövetség ne használjon nukleáris fegyvert – mondta Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter. Mindezt azután, hogy Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke azt fejtegette, hogy ha atomot vetnének be Ukrajnában

akkor valószínűleg a NATO ezután se avatkozna be közvetlenül az ukrán konfliktusba.

- Az Oroszországból induló Északi Áramlat gázvezetékeken valószínűleg szabotázs akció okozott szivárgást – véli több európai vezető is.

A Der Tagesspiegelnek egy német szakértő azt mondta: efféle "célzott támadást" végrehajtani roppant komoly feladat. A művelethez különleges képességű erők, például haditengerészeti búvárok vagy tengeralattjárók kellenek.

Tim McPhie, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős szóvivője szerint viszont korai lenne találgatni, hogy mi okozta a szivárgásokat.

- Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a „lehető legerősebb válaszlépéssel” fenyegetőzött, ha az európai energiainfrastruktúrát szándékos szabotázs éri.

- Vlagyimir Putyin elnök várhatóan pénteken felszólal az orosz parlamentben és hivatalosan is bejelenti a népszavazásban résztvevő ukrán területek beolvasztását – közölte a brit védelmi minisztérium. Putyin kedden arról beszélt, hogy a régióban élő embereket meg akarják menteni.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter újra kihangsúlyozta, hogy a nyugat soha nem fogja elismerni az ukrán területek elcsatolását.

- Az ENSZ emberi jogi hivatala szerint Oroszország az ukrán invázióval az emberi jogok széles körét megsértette – beleértve a bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat és kínzásokat is –, amelyek háborús bűnöknek minősülhetnek, és súlyos jogi helyzetet idéztek elő.

- Grúzia és Kazahsztán közölte, hogy oroszok tízezrei özönlöttek hozzájuk a szomszédos Oroszországból, mivel a férfiak próbálják elkerülni a behívást Putyin mozgósítása után.

- Moszkva közölte: nem fogják kérni azoknak az oroszoknak a kiadatását, akik külföldre utaztak.

- Mivel a háború miatt elszálltak az energiaárak az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara mielőbbi beavatkozást sürget, mert a jelenlegi helyzet szerintük a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja Ausztria versenyképességét termelési telephelyként.