Háború: ezernél is több katonát vesztett az ukrán sereg egyetlen nap alatt

Hírek2024. márc. 24.MTI

Nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal mért csoportos csapást az orosz légierő az ukrán energiaipar és a gázkitermelés létesítményeire, valamint tengeri drónok összeszerelésének és tesztelésének helyszíneire az éjjel - közölte vasárnap az orosz védelmi tárca.

A minisztérium szerint a csapás zavart okozott a fegyvert, haditechnikai eszközök és lőszert gyártó és javító üzemek termelésében, valamint NATO-országok által leszállított haditechnikai és csapásmérő eszközöket semmisített meg.

Az orosz jelentés szerint Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el, miközben a Belgorod megyével határos ukrán területeken folytatta a diverzáns és felderítő csoportok megsemmisítését.

A napi összefoglaló szerint az orosz erők visszavertek 13 ukrán ellenrohamot, közülük kilencet Avgyijivkánál.

Az orosz katonai tárca azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán hadsereg a "harci érintkezési vonal mentén" több mint ezer katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 360-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett több lőszer- és drónraktárt, egy cseh gyártmányú, RM-70-es Vampire és egy német Mars sorozatvetőt, három harckocsit, hét páncélozott harcjárművet, egy amerikai M113-as páncélozott szállítójárművet, egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és egy M119-es vontatott tarackot, 11 Storm Shadow manőverező repülőgépet, három Neptun hajóelhárító rakétát, négy MALD irányítható légibombát, Vampire és HIMARS sorozatvetők 22 rakétáját, továbbá 172 drónt.

Az orosz statisztika szerint a háború kezdete óta lelőtt ukrán drónok száma meghaladta a 16 900-at.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást.

A Szevasztopolt az éjszaka ért rakétatámadás következtében egy civil életét vesztette és három lakóház kapott közvetlen találatot, a szilánkok és a robbanás okozta lökéshullám következtében csaknem száz épületben és gépjárműben keletkeztek károk - derül ki a helyhatósági közlésből.