Háború: ezrével hullanak az oroszok

Hírek2023. jún. 20.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 481-dik napján:

- Az ukrán és az orosz erők egyaránt súlyos veszteségeket szenvednek - közölte a brit katonai hírszerzés két héttel az ukrán ellentámadás megindulása után.

A brit tisztviselők szerint az orosz csapatok veszteségei a Bahmutért vívott csata márciusi csúcspontja óta a legmagasabb szinten vannak, miközben Ukrajna azt állítja, hogy 4600 katonát öltek meg vagy sebesítettek meg.

- Hanna Maliar ukrán védelmi miniszterhelyettes szerint Ukrajnának fel kell készülnie egy "kemény párbajra", de "a legnagyobb csapás még várat magára".

Külön közölte, hogy Oroszország jelentős számú egységet összpontosított keleten, köztük légi támadó csapatokat, de az ukrán erők megakadályozzák az előrenyomulásukat.

Az ország keleti részén kialakult helyzetet "nehéznek" minősítette.

- Az amerikai külügyminiszter, Antony Blinken elmondta, hogy arra kérte a kínai kormányt, hogy legyen éber az olyan magáncégekkel szemben, amelyek esetleg olyan technológiát biztosítanak Oroszországnak, amelyet Ukrajna ellen lehet felhasználni.

- Ukrajna visszafoglalta Piatykhatszkij falut, egy települést a frontvonal megerősített részén - erősítette meg az ukrán védelmi miniszterhelyettes.

- Nem zárható ki egy Svédország elleni katonai támadás Oroszország ukrajnai inváziója után - áll a svéd hadsereg jelentésében, amely hangsúlyozza a gyors NATO-csatlakozás fontosságát.

- A fronton elszenvedett súlyos emberveszteségek negatívan befolyásolhatják Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendszerének fenntarthatóságát - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat igazgatója.

- Az oroszok az általuk megszállt Herszon megyei területeken nem evakuálták a kahovkai vízerőmű felrobbantása után azokat a helyieket, akiknek nem volt orosz útlevelük, emiatt az egyik településen több mint ötszázan haltak meg - állította hétfői közleményében az ukrán védelmi minisztérium.

- A dél-ukrajnai Herszon megyében, az ukrán ellenőrzésű területen még mindig öt település, benne 843 ház van elárasztva a kahovai vízerőmű felrobbantása következtében,

a Dnyeper folyó orosz megszállás alatti bal partján pedig 17 település - közölte az ukrán belügyminisztérium.

- A nemzetközi közösség legfontosabb feladata az emberéletek mentése kellene legyen, ezért a magyar kormány minden támadás és nyomásgyakorlás ellenére is kitart az álláspontja mellett, s mielőbbi békét sürget Ukrajnában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

- A brit kormány által hétfőn beterjesztett törvénytervezet szerint Nagy-Britannia mindaddig érvényben tarthatja Oroszország ellen elrendelt szankcióit, amíg Moszkva nem fizet jóvátételt Ukrajnának a háborús károkért.

- Az Oroszországból az Európai Unióba irányuló teljes kőolaj- és kőolajtermékimport 1,4 millió tonnára csökkent 2023 márciusában,

ami 90 százalékos visszaesés a 2019-től 2022-ig tartó három év átlagos havi 15,2 millió tonnájához képest.

- Külföldi gyártmányú haditechnikai eszközök tárolásának helyszínére mért csoportos csapást éjjel Ukrajnában nagyhatótávolságú, tengeri indítású, precíziós fegyverekkel az orosz hadsereg - közölte a hétfői hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz hadsereg szóvivője.

- Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közölte, hogy terrorcselekményeket akadályozott meg Zaporizzsja megyében, amelyek során az ukrán katonai hírszerzés a régió katonai és polgári közigazgatásának vezetőit szándékozta megölni.

- Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő hétfőn kifogásolta, hogy az ukrán diplomaták mind ez idáig nem kaptak hozzáférést az Oroszország által tíz napja Magyarországnak átadott kárpátaljai, magyar nemzetiségű hadifoglyokhoz, és a magyar fél nem kezd "konstruktív párbeszédbe" Kijevvel ebben a kérdésben.

- Ukrajna nem kap hivatalos meghívást a NATO-ba a szövetség júliusi vilniusi csúcstalálkozóján - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.